Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę

Fakty i mity na temat oczyszczania organizmu

Oczyszczanie ciała z toksyn, zwane potocznie detoksem, jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych trendów zdrowotnych ostatnich lat. Celebryci promują diety sokowe, kolorowe magazyny podsuwają nam niezawodne sposoby na szybką utratę wagi, a prywatne ośrodki oferują kompleksowe programy odtruwające. Tylko czy tak pojęte oczyszczanie w ogóle działa?

Fakty i mity na temat oczyszczania organizmu

Detoks ma nam zapewnić niewyczerpane pokłady energii, piękną cerę, zdrowie i długowieczność. Niestety w kontekście oczyszczania organizmu z toksyn pojawia się wiele niezweryfikowanych informacji, a co za tym idzie, spore pole do manipulacji i nadużyć marketingowych. Spróbujmy zatem oddzielić fakty od mitów.

Istnieje wiele sposobów na usunięcie toksyn z organizmu

MIT. Domniemana skuteczność popularnych obecnie diet i programów oczyszczających nie ma żadnego umocowania w nauce. Nie istnieją badania kliniczne, które ponad wszelką wątpliwość potwierdzałyby, że picie soków warzywnych, aktywność fizyczna, hydrokolonoterapia, terapia jonowa, czy korzystanie z sauny działają detoksykująco na organizm. Z całą pewnością są to w większości praktyki korzystne dla kondycji organizmu, ale nie wiemy, czy na pewno usuwają z niego toksyny w stopniu, który może wpływać na zdrowie. Wiemy natomiast, że doskonale radzi sobie w tym zakresie nasza wątroba, o ile traktujemy ją z należytą troską.

Detoksykacja to naturalny proces, który zachodzi w organizmie cały czas

FAKT, ALE… Z toksynami stykamy się na każdym kroku, dlatego natura wyposażyła nas w doskonały mechanizm detoksykujący w postaci wątroby. Nie ulega jednak kwestii, że świat staje się coraz bardziej toksyczny, a nasz wbudowany system oczyszczający przestaje sobie radzić z nadmiarem trucizn, które mu serwujemy. Przeciążona wątroba nie może wydajnie usuwać metali ciężkich, pestycydów, pozostałości leków, alkoholu i cząsteczek plastików, stąd rozmaite zaburzenia, choroby i fatalne samopoczucie.

Detoks nie polega zatem na bezpośrednim oddziaływaniu na toksyny (przynajmniej nie w świetle dostępnych badań klinicznych), lecz na wspomaganiu wątroby w pracy, którą codziennie dla nas wykonuje — nie przez tydzień, czy dwa, lecz przez całe życie.

Detoks to najlepszy sposób na redukcję tkanki tłuszczowej

MIT. Ludzie często używają terminu „detoks” w odniesieniu do diet i zabiegów oczyszczających, które mają na celu utratę wagi i usunięcie złogów zalegających w jelitach, a to dość mylące. Oczyszczanie (krótkotrwałe posty, diety sokowe, itd.) może być częścią detoksykacji, ale samo pojęcie detoksu nie ma wiele wspólnego z opróżnianiem jelit czy chudnięciem – odnosi się raczej do spożywania pokarmów, które wspierają naturalne funkcje wątroby i unikaniu ekspozycji na toksyny środowiskowe. Nadrzędnym celem detoksu nie jest utrata wagi, zwłaszcza że zbyt szybka utrata kilogramów prowadzi do nagłego uwolnienia ogromnej liczby toksyn zmagazynowanych w tkance tłuszczowej, z którymi musi sobie poradzić właśnie wątroba. Co więcej, detoksykacja wcale nie musi wiązać się z drastycznym ograniczeniem kaloryczności posiłków.

Dieta sokowa to najskuteczniejszy i najprostszy sposób na odtrucie organizmu**

MIT. Dieta wspomagająca wątrobę powinna obfitować w zielony pokarm roślinny, przede wszystkim warzywa krzyżowe (brokuły, jarmuż, kapusta, rzeżucha), ale także inne warzywa i owoce o intensywnych barwach. Związki pełniące w roślinach funkcję barwników wspierają enzymy wątrobowe w przetwarzaniu i usuwaniu toksyn. W diecie nie powinno zabraknąć czosnku, źródeł witaminy C, buraków, awokado i kurkumy. Do tego oczywiście duże ilości wody. Picie świeżo wyciskanych soków jest zatem wskazaną częścią detoksu, ponieważ może dostarczać wielu składników o działaniu hepatoprotekcyjnym, ale samo w sobie nie jest detoksem. Zwłaszcza, że witaminy to nie jedyne składniki, których potrzebuje wątroba.

Restrykcyjna dieta warzywno-owocowa najlepiej odtruwa organizm

MIT. Dieta stricte warzywno-owocowa nie jest pozbawiona walorów, wszak dostarcza ogromnej ilości witamin i minerałów, ale rezygnacja ze zbilansowanej diety może być jedynie krótkotrwałym rozwiązaniem. Ponieważ detoks to nie doraźne działanie, a raczej styl życia, nie może się opierać na restrykcyjnych dietach eliminacyjnych. Wątroba do efektywnej pracy potrzebuje aminokwasów. Z reszt aminokwasowych zbudowany jest np. glutation – potężny antyoksydant, który kumuluje się w wątrobie, gdzie neutralizuje wolne rodniki i pełni funkcję głównego czynnika detoksykującego. Glutation usuwa z ustroju wiele toksycznych związków, w tym na przykład silnie hepatotoksyczną benzochinoiminę, która jest produktem metabolizmu paracetamolu. Niezmiernie istotna jest zatem podaż pełnowartościowego białka z takich źródeł jak ekologiczny drób, ryby, orzechy i nasiona (zwłaszcza nasiona konopi).

Co nie sprzyja wątrobie? Z pewnością sa to:

  • rafinowany cukier,
  • wszelkie wypieki łączące cukier z tłuszczem,
  • gazowane napoje,
  • alkohol,
  • mięso pochodzące z produkcji przemysłowej,
  • żywność skażona pestycydami,
  • produkty mleczne (głównie te niefermentowane),
  • żywność wysokoprzetworzona (konserwy, gotowe sosy, płatki śniadaniowe).

Pracę wątroby można wspomóc suplementami

FAKT. Właściwa, choć najlepiej ograniczona suplementacja może w znaczący sposób wspomóc procesy detoksykacyjne i uchronić wątrobę przed hepatotoksycznym działaniem wielu substancji, a nawet sprzyjać jej regeneracji. Zauważono na przykład, że długotrwała doustna suplementacja aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) wykazuje korzystny wpływ na markery prognostyczne w zaawansowanej marskości wątroby (1). Suplementacja wspomnianego wcześniej glutationu jest w świetle badań eksperymentalnych i pewnych dowodów klinicznych uznawana za niezwykle obiecującą strategię w leczeniu alkoholowych i niealkoholowych schorzeń wątroby (2). Liczne źródła wskazują też na silne właściwości hepatoprotekcyjne sylimaryny, będącej głównym związkiem aktywnym ostropestu plamistego (3). Dane nie są natomiast jednoznaczne, więc na ostateczny werdykt będziemy musieli jeszcze poczekać.

Toksyny są wszędzie i jesteśmy wobec nich bezradni

MIT. Niezwykle ważną częścią detoksu jest świadome unikanie kontaktu z toksynami środowiskowymi, które przedostają się do organizmu w wodzie, powietrzu, żywności i kosmetykach. Żywność ekologiczna, pozbawione toksycznych chemikaliów środki czyszcząco-piorące, naturalne nawozy do roślin domowych, filtrowana woda, dezodoranty bez aluminium, lakiery do paznokci niezawierające formaldehydu, kremy bez dodatku sztucznych środków konserwujących i pojemniki plastikowe bez BPA — to przykłady codziennych wyborów, które w znacznym stopniu zmniejszają naszą ekspozycję na toksyny, a tym samym ograniczają eksploatację wątroby.

Nauka zajmująca się detoksykcją wydaje się być jeszcze w powijakach i wciąż brakuje przekonujących dowodów na to, że oczyszczanie organizmu poprzez krótkotrwałe działanie z zewnątrz faktycznie usuwa toksyny z komórek. Trzeba jednak pamiętać o tym, że brak dowodu naukowego na jakieś działanie nie oznacza, że to działanie nie jest możliwe. To niezwykle ważny i obiecujący obszar do dalszych badań.

Źródła:

  • (1) Tajiri K., Shimizu Y. Branched-chain amino acids in liver diseases. World J Gastroenterol. 2013;19(43):7620–7629.
  • (2) Sacco R., Eggenhoffner R., Giacomelli L. Glutathione in the treatment of liver diseases: insights from clinical practice. Minerva Gastroenterol Dietol. 2016 Dec;62(4):316-324.
  • (3) Vargas-Mendoza N, Madrigal-Santillán E, Morales-González A, et al. Hepatoprotective effect of silymarin. World J Hepatol. 2014;6(3):144–149.
Czy ten artykuł był pomocny?

oferty sponsorowane

Zobacz, co inni regularnie kupują na Allegro

Artykuły z kategorii Zdrowie


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro