Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę

Dlaczego warto sięgnąć po surowe kakao?

Surowe kakao to zdrowa żywność produkowana z ziaren kakaowca, które nie zostały poddane wysokiej temperaturze. Ma o wiele więcej cennych właściwości niż popularne kakao produkowane z użyciem obróbki termicznej. Surowe kakao to źródło magnezu i antyoksydantów spowalniających starzenie się organizmu.

Agnieszka Wadowska
Agnieszka Wadowska 25-01-2018

Czas czytania: 4 min

FacebookTwitter

Dlaczego warto sięgnąć po surowe kakao?

Surowe kakao jest jednym z tzw. superfoods. Są to produkty zawierające ogromne ilości wartości odżywczych. Mogą być dodawane do deserów, sałatek, koktajli, ciast i dań obiadowych. Należą do nich także jagody goji, chlorella oraz nasiona chia.

Surowe kakao a zwykłe kakao

Najbardziej znane kakao sprzedawane w sklepach jest poddawane prażeniu oraz/i paleniu. Ziarna te zachowują zdecydowanie mniej cennych dla zdrowia składników niż surowe kakao. Ten ostatni produkt to surowe ziarna kakaowca, które są fermentowane i suszone. Nie są natomiast poddawane wysokiej temperaturze. Dzięki temu zachowują przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, eliminując niekorzystne działanie wolnych rodników. Surowe kakao jest dostępne w postaci całych ziaren bądź w proszku. Miłośnicy czekolady powinni spróbować surowej czekolady lub słodyczy z jej dodatkiem. Została ona przygotowana z nieprażonego ziarna, które było rozcierane i mieszane na zimno. Tradycyjne czekolady są natomiast produkowane w wysokiej temperaturze i często zawierają takie niezdrowe dodatki, jak biały cukier, nietolerowane przez wiele osób mleko, sztuczne aromaty i emulgatory.

Kakaowiec i właściwości jego surowych ziaren

Kakaowiec ma mnóstwo cennych właściwości, które znajdują się w dużych ilościach w jego surowych ziarnach:

  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się dzięki zawartości antocyjanów - antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które sprawiają one, że wolne rodniki nie gromadzą się w organizmie; natomiast katechiny spowalniają proces starzenia się poprzez zwiększenie energii w komórkach;

  • zapobiega chorobom układu krążenia i wspomaga pracę serca - surowe kakao jest bogatym źródłem magnezu wpływającym na regularność pracy serca; jego zadanie to skurcz i rozkurcz mięśni; dodatkowo surowe ziarna kakaowca mające w swoim składzie przeciwutleniacze chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniem, a także obniżają ilość nieprawidłowego cholesterolu;

  • poprawia nastrój - kakao zawiera anandamid, czyli substancję wywołującą uczucie euforii; kakaowiec to jedyna roślina, która ma w swoim składzie ten związek chemiczny; jest on także wydzielany po wysiłku fizycznym, a także w przypadku bardzo przyjemnych wydarzeń życiowych;

  • dodaje mnóstwo pozytywnej energii - dzięki zawartości magnezu zdecydowanie zwiększa wydajność umysłu, eliminuje skutki stresu, a także rozluźnia mięśnie; surowe kakao reguluje też pracę układów, takich jak: odpornościowy, trawienny i hormonalny; ponadto magnez bierze udział w ponad 300 reakcjach metabolicznych organizmu, dlatego warto dostarczać go w jak najbardziej naturalnej postaci;

  • poprawia koncentrację i pobudza umysł - kakaowiec zawiera niewielkie ilości kofeiny i teobrominy, które rozjaśniają umysł; kofeina ma działanie pobudzające, natomiast teobromina odpowiada za stymulację centralnego układu nerwowego i rozszerza naczynia krwionośne - to ostatnie działanie przyspiesza pracę mózgu, do którego tak żyłami ze zwiększonym światłem może dopłynąć większa ilość tlenu i substancji odżywczych; wapń, chrom, magnez, żelazo, mangan oraz cynk dodatkowo zmniejszają objawy wyczerpania i stresu oraz korzystnie wpływają na koncentrację;

  • zwiększa libido - surowe kakao zawiera także fenyloetyloaminę (PEA), czyli związek odpowiedzialny za uwolnienie tzw. hormonów szczęścia - endorfin; najczęściej jest ona produkowana u osób znajdujących się w stanie zakochania.

Surowe ziarna kakaowca mogą stanowić idealną przekąskę. Ten zdrowy przysmak to zdrowszy zamiennik tradycyjnego kakao. Warto go spróbować w formie czekolady lub dodawać do ciast i deserów.

Czy ten artykuł był pomocny?
FacebookTwitter
FacebookTwitter

Zobacz, co inni regularnie kupują na Allegro

Artykuły z kategorii Supermarket


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro