Dieta w dnie moczanowej - zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane

Dieta w dnie moczanowej - zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane

Dieta w dnie moczanowej zakłada wykluczenie z jadłospisu produktów o wysokiej zawartości puryn - związków ulegających rozpadowi do kwasu moczowego. Niedozwolone są m.in.: wędzone i tłuste ryby, wieprzowina, dziczyzna, warzywa strączkowe, naturalna kawa, czekolada. Z żywienia eliminuje się również alkohol, napoje gazowane, wywary mięsne i grzybowe.

udostępnij

Natalia SzubielaNatalia Szubiela / 30-07-2018

Dieta przy dnie moczanowej ma doprowadzić do obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi, a tym samym do wyeliminowania objawów towarzyszących chorobie. Jadłospis powinien składać się z 4-5 posiłków jedzonych w regularnych odstępach czasu. W okresie zaostrzenia objawów choroby obowiązuje całkowite wykluczenie mięsa.

Dna moczanowa - jakie są jej przyczyny?

Dna moczanowa jest chorobą określaną różnymi nazwami: podagra, artretyzm, skaza moczanowa. Przyczyną schorzenia jest odkładanie się kryształków kwasu moczowego w organizmie. Gromadzą się one w stawach i tkankach okołostawowych, wywołując stan zapalny. Dna moczanowa najczęściej atakuje staw śródstopno-paliczkowy dużego palca u stopy. Nadmiar kwasu moczowego może odkładać się również w nerkach i drogach moczowych przyjmując postać kamieni nerkowych. Leczenie podagry polega na postępowaniu farmakologicznym i dietetycznym. Dieta w dnie moczanowej odgrywa ważną rolę i umożliwia obniżenie stężenia kwasu moczowego w organizmie. Prowadzi to do ustąpienia objawów towarzyszących chorobie.

Czynnikami ryzyka wystąpienia podagry są: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Dna moczanowa najczęściej rozwija się u mężczyzn powyżej 40. roku życia. Charakterystycznymi objawami podagry są:

  • zaczerwienienie skóry wokół stawu,
  • bolesność i obrzęk w okolicy stawu,
  • zwiększona wrażliwość oraz uczucie ciepła, a nawet stan podgorączkowy w zmienionym chorobowo miejscu.

Dna moczanowa prowadzi do ograniczenia ruchliwości stawu, co znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie.

Dieta przy dnie moczanowej - na czym polega?

Podstawową zasadą diety przy dnie moczanowej jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów bogatych w puryny. Są to związki obecne w żywności, których końcowym produktem metabolizmu jest kwas moczowy. Produktami bogatymi w puryny są m.in.: mięso, podroby, ryby i owoce morza oraz nasiona roślin strączkowych. W diecie przy dnie moczanowej można spożywać maksymalnie około 100 g mięsa na dobę. W okresie napadów podagry należy stosować dietę bezmięsną aż do ustąpienia objawów choroby.

Ważną zasadą obowiązującą w żywieniu osób z podagrą jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Przerwy między poszczególnymi posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin. Ostatni posiłek zaleca się zjeść na około 4 godziny przed snem. W ten sposób zapobiega się nadmiernemu gromadzeniu kwasu moczowego w trakcie nocnego odpoczynku.

Dieta przy dnie moczanowej - jak przygotowywać posiłki?

W diecie przy dnie moczanowej ważną rolę odgrywa sposób przygotowywania posiłków. Dania powinny być niskokaloryczne, łagodne w smaku i niepikantne. Zalecanymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie na wodzie lub w parowarze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu, np. w folii aluminiowej lub pergaminie. Dozwolone jest również smażenie na patelni beztłuszczowej oraz przygotowywanie dań na domowym grillu elektrycznym. Z diety należy wyeliminować potrawy obfitujące w tłuszcze, gdyż nasilają one wchłanianie moczanów, a tym samym prowadzą do pogorszenia przebiegu choroby.

Dieta przy dnie moczanowej - produkty przeciwwskazane

food bad for gout

Dieta przy dnie moczanowej wyklucza wszelkie produkty o wysokiej zawartości puryn, z których powstaje powyżej 100 mg kwasu moczowego. Z jadłospisu eliminuje się:

  • niektóre rodzaje ryb (sardynki, łosoś, dorsz, śledzie, makrela, flądra), ryby wędzone, konserwy rybne oraz owoce morza,
  • mięsa: wieprzowina, wołowina, dziczyzna, gęś, bekon, podroby, konserwy mięsne,
  • smalec, słoninę, boczek,
  • grzyby: prawdziwki, pieczarki, boczniaki,
  • tłuste wywary mięsne, grzybowe i gotowane na kości,
  • warzywa: brokuły, brukselkę, kalafior, szpinak, soję, por, kukurydzę, zielony groszek, paprykę, fasolę, soczewicę.

W diecie przy dnie moczanowej przeciwwskazane są również: czekolada, kakao, rabarbar, tłusty nabiał, sery pleśniowe i topione. Nie powinno stosować się przypraw korzennych i pikantnych, a także musztardy. Na liście niedozwolonych napojów znajdują się: mocna kawa naturalna, czarna herbata, nierozcieńczone soki owocowe oraz słodkie napoje gazowane. Przy podagrze należy bezwzględnie wyeliminować alkohol.

Dieta przy dnie moczanowej - produkty wskazane

W diecie przy dnie moczanowej powinny pojawić się takie produkty, jak: niskotłuszczowe mleko i jego przetwory (jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe) oraz żywność bogata w witaminę C, czyli przede wszystkim warzywa i owoce (wyłączając te znajdujące się na liście niedozwolonych). Wskazane jest jedzenie m.in.:

  • zielonych warzyw liściastych,
  • pomidorów,
  • czerwonych buraków,
  • cukinii,
  • marchwi,
  • cebuli,
  • kapusty pekińskiej i białej
  • oraz różnych owoców, np. malin, brzoskwiń, ananasa, jabłek, pomarańczy, agrestu, wiśni, porzeczek, gruszek, kiwi.

W ograniczonej ilości można jeść banany i melony. Jadłospis w dnie moczanowej powinien zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, kasze (gryczana, pęczak), ryż brązowy, makaron razowy. Dozwolone są jaja oraz chuda i gotowana szynka.

W okresie międzynapadowym można jeść do 100 g mięsa, które należy gotować w dużej ilości wody. Wszelkie zupy oraz sosy można przygotowywać wyłącznie na wywarach warzywnych. W diecie przy dnie moczanowej nie ma przeciwwskazań do jedzenia ziaren sezamu, nasion słonecznika, orzechów włoskich, laskowych i ziemnych, a także domowych konfitur i marmolad. Dodatkami do potraw mogą być niewielkie ilości olejów roślinnych oraz łagodne, świeże lub suszone zioła. Ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów każdego dnia - co najmniej 2 litrów na dobę. Zalecanymi napojami są: niegazowana woda mineralna, herbaty ziołowe i owocowe oraz kawa zbożowa. Dozwolone są również koktajle mleczno-owocowe, owocowo-warzywne oraz rozcieńczone soki.

Dieta nie zniweluje choroby, ale może znacząco zmniejszyć częstotliwość napadów. Stosując powyższe wskazówki możesz cieszyć się zdrowiem i pełną aktywnością bez obawy o kolejny atak dny moczanowej.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro