Czym zastąpić jajka w wypiekach?

Diety eliminujące różne produkty są coraz popularniejsze. Na tę tendencję ma wpływ wiele czynników: od światopoglądowych po zdrowotne. Czy domowe wypieki mogą obyć się bez składnika, jakim są jajka?

Alicja Kamińska Alicja Kamińska / 30-09-2016

Ciasta, ciasteczka i babeczki! Któż nie przepada za słodkościami? Desery i przekąski przygotowywane w domu to prawdziwe niebo dla podniebienia. Jak modyfikować przepisy, kiedy unika się jaj? Okazuje się, że możliwych zamienników jest całe mnóstwo!

Dlaczego warto rezygnować z jaj w przepisach?

Powodów, dla których warto zrezygnować z jedzenia jaj, jest wiele. Kwestią, na którą zwraca uwagę coraz większa rzesza osób, jest rodzaj chowu kur niosek. W wielu przedsiębiorstwach produkujących jaja na masową skalę warunki, w jakich żyją zwierzęta, oraz ich traktowanie są nieetyczne. Ciasne klatki, brak dostępu do światła i świeżego powietrza oraz wysoki poziom stresu. Niewiele osób ma okazję zakupu jaj z wolnego wybiegu, gdzie ptaki mogą cieszyć się swobodą. Ograniczenie lub rezygnacja ze spożycia ich w zupełności może być więc sposobem na sprzeciwienie się krzywdzącym procederom.

Kolejną kwestią, jaką warto wziąć pod uwagę, są względy zdrowotnie. Powszechnie panuje opinia, że jedzenie jaj może powodować podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, a to prowadzić do szeregu trudnych do wyleczenia chorób. Ponadto nie każdy może spożywać jaja ze względu na alergie pokarmowe.

Musy owocowe zamiast jajek

Doskonałym zamiennikiem jaj w przepisach na wypieki deserowe są musy owocowe. Mają tę zaletę, że w większości przypadków podnoszą również walory smakowe przekąsek! Tutaj każde jajko zastąpi jeden mały banan, połówka dojrzałego awokado albo pół szklanki musu jabłkowego. Owoc wystarczy rozgnieść widelcem na gładką masę lub zblendować miąższ.

Puree warzywne zamiast jajek

Prócz owoców jaja dobrze zastępuje się za pomocą warzyw. Warto jednak pamiętać, że w wielu przypadkach taki dodatek może nieco zmienić smak i charakter deseru. Z buraka, marchewki, cukinii i dyni należy wykonać puree. Warzywa obrać, pokroić na kawałki i gotować do miękkości, następnie kilkakrotnie przecisnąć przez praskę.

Mąka i siemię lniane zamiast jajka w przepisach

czym_zastapic_jajka_w_ciastach.jpg

Bardzo prostym sposobem zastępowania jajek jest użycie dodatkowej porcji mąki! Sprawdzi się ziemniaczana, sojowa, kukurydziana i owsiana. Wystarczy wymieszać w oddzielnym naczyniu z porcją wody i dodać do przepisu. Zaletą jest fakt, że nie zmieniają smaku ciast. Na uwagę zasługuje również siemię lniane. Można je kupić w postaci pyłu lub zmielić, np. w młynku do kawy, świeżą porcję na chwilę przed jej użyciem. Gotowe zalać wodą i poczekać do nasiąknięcia oraz wytworzenia zawiesistej konsystencji.

Produkty sojowe zamiast jajek

Prócz mąki sojowej jajka zastępują dobrze również inne produkty z soi. Przykładem może być odrobina mleka roślinnego, jogurtu na bazie ziaren lub zmiażdżone widelcem tofu naturalne. Tu również nie ma obaw przed zmianą smaku poprzez zastąpienie składnika. Ciasta i ciasteczka wypiekają się idealnie!

Jeśli cierpisz na nietolerancję pokarmową, obawiasz się o swoje zdrowie lub po prostu kwestie etyczne są dla ciebie priorytetem w codziennym życiu, nie musi oznaczać to odmawiania sobie przyjemności. Możliwości zastępowania jaj w przepisach jest naprawdę wiele, a walory smakowe zwykle zyskują głębi i zupełnie nowego wymiaru!

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro