Czym jest i jak zrobić tofucznicę?

Czym jest i jak zrobić tofucznicę?

Tofu świetnie znają wszyscy weganie, bo to alternatywa dla klasycznego nabiału, który świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Jedną ze smaczniejszych propozycji dań przygotowanych z tofu jest tofucznica.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 18-06-2019

Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu, który powstaje w wyniku procesu koagulacji napoju sojowego. Jest on bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Poza tym zawiera fitoestrogeny, które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów, dzięki którym mogą łagodzić objawy menopauzy, zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca. Spożywanie tofu poprawia kondycję kości i zębów, obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę układu nerwowego. Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem. Można je smażyć, marynować, grillować. Smak zyskuje dopiero po wcześniejszym zamarynowaniu lub uwędzeniu. Świetnie sprawdza się w wielu aromatycznych daniach. Wykorzystywany jest głównie w kuchni azjatyckiej. Sałatki, smażone makarony, zupy, curry, farsz do pierogów to przykłady, w których tofu sprawdza się najlepiej. Ponieważ samo w sobie tofu jest praktycznie bez smaku, można wykorzystywać je również w daniach na słodko. Dodawać do koktajli owocowych, piec ciasta, np. tofurnik, czyli wegański sernik.

Czym jest tofucznica?

Jedno z pierwszych miejsc wśród najpopularniejszych dań z tofu zajmuje tofucznica, czyli wegańska wersja popularnej jajecznicy. Można ją przygotować z wieloma dodatkami: cebulą, czosnkiem, pomidorami, pieczarkami lub grzybami leśnymi czy ziołami. Kostkę tofu należy rozkruszyć w palcach, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smażącego się tofu nie należy zbyt intensywnie mieszać, bo może wyjść paćka. Jeśli komuś zależy na smaku prawdziwej jajecznicy, powinien tofucznicę doprawić szczyptą czarnej soli kala namak, która charakteryzuje się jajecznym aromatem, oraz płatkami drożdżowymi, które są wegańskim odpowiednikiem dojrzewającego sera i nadadzą jej przyjemny, głęboki smak, ale oczywiście można też użyć zwykłej soli i pieprzu. Jeśli natomiast komuś zależy na intensywnie żółtym kolorze tofucznicy, może dodać niewielką ilość kurkumy lub przyprawy curry.

Tofucznica z pieczarkami i pomidorami

Składniki

(100 g – ok. 90 kcal)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż kilka minut, aż pieczarki zaczną się rumienić, wtedy dodaj pomidor pokrojony w kostkę. Tofu pokrusz nad patelnią, dosyp curry, pieprz i sól. Smaż jeszcze chwilę.

Tofucznica z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki

(100 g – ok. 110 kcal)

Przygotowanie

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe podziel na pół. Na patelnie wlej łyżkę oliwy z pomidorów, dodaj suszone pomidory i smaż przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, wrzuć szpinak. Smać, aż płyn odparuje. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe i pokruszone tofu. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez ok. 5 minut.

Czy ten artykuł był pomocny?
podziel się

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro