Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, będą one zapisywane w pamięci Twojego urządzenia.

Czy moje 6-miesięczne dziecko może już jeść...?

Półroczne maluchy najczęściej przyzwyczajają się już do innych posiłków niż mleko. Jeśli dieta rozszerzana była od 5. miesiąca, teraz dochodzą kolejne pokarmy. Jeśli dopiero zaczynamy, obowiązuje porządek wprowadzania nowych produktów jak w 5. miesiącu życia.

Maryla Błońska Maryla Błońska / 06-10-2017

Dieta półrocznego dziecka powinna być stopniowo wzbogacana składnikami odżywczymi pochodzącymi już bezpośrednio z produktów żywnościowych, a nie wyłącznie z mleka matki lub modyfikowanego. Maluszek musi także dostawać bardziej wartościowe jedzenie pod względem kalorii. Jeżeli jest karmiony piersią, mleko matki nadal stanowi podstawę żywieniową i mimo wprowadzania nowości jest bardzo dziecku potrzebne. Nowe pokarmy podaje się niemowlakowi w niewielkich ilościach (jedną łyżeczkę lub dwie) po podstawowym karmieniu, stopniowo, co dzień lub dwa, zwiększając porcje. Nie wprowadza się od razu pełnego posiłku zamiast mleka. Dietę należy rozszerzać, podając jeden produkt na kilka dni, aby w razie objawów nietolerancji łatwo można było zidentyfikować jej przyczynę.

…warzywa

Wprowadzanie nowych pokarmów najlepiej rozpocząć od warzyw. Półroczne dziecko, którego dieta była rozszerza od 5. miesiąca życia, zna już smak marchewki, ziemniaka, dyni czy brokułu. Od nich najlepiej zacząć, jeśli czekaliśmy z pokarmami stałymi do 6. miesiąca. Następnie nadchodzi pora na kolejne warzywa – a właściwie feerię warzyw. Oswojony ze smakiem pierwszych przecierów i mieszanek maluszek może spróbować m.in. kalafiora, batatu, groszku, fasolki, brukselki, szpinaku, cukinii, kukurydzy. Można przygotowywać osobne przeciery z każdego warzywa albo dodawać nowe smaki do znanych. Ten drugi sposób sprawdza się najlepiej. Prostym domowym przepisem jest na przykład krem z cukinii na wywarze z marchewki, z kleikiem ryżowym (np. lekkostrawnym z witaminą B1 firmy Nestle) i łyżeczką oliwy z oliwek. Cukinię dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gotujemy w wywarze do miękkości, na koniec dodając kleik ryżowy i krótko dogotowując. Całość wzbogaca się tłuszczem i miksuje na gładki krem. Gdy nie mamy czasu gotować osobnych porcji dla dziecka, bez problemu odnajdziemy gotowe i ciekawie skomponowane dania w słoiczku, także stopniowo wzbogacane o nowe smaki. Można zatem odnaleźć Kremowy szpinak z ziemniaczkami (u Babydream, Hipp, Humana), Ziemniak z groszkiem i marchewką (u BebiVity), Kolorowe warzywa i bataty (od Hipp), Mielone ziemniaki z pasternakiem (od BebiVity), Gulasz warzywny z ciecierzycą (od Alete).

Można rozpocząć drugi etap warzyw, wprowadzając jednowarzywne dania z ryżem od BoboVity, np. zupki Dyniową z ryżem i Marchewkową z ryżem, lub od Holle, np. Brokuły z pełnoziarnistym ryżem i Dynia z ryżem.

Podczas wprowadzania kolejnych warzyw należy uważać na pietruszkę i selera, które potrafią wywołać reakcje alergiczne. Dobrze jest przez kilka dni od ich podania poobserwować maluszka.

…owoce

Pierwsze owoce w diecie to jabłka, następnie brzoskwinie i banan. Słodycz owoców szybko przypada maluchom do gustu, dlatego podaje się je później, po wprowadzeniu delikatnych warzyw, aby maluszek nie ograniczył się tylko do słodkich potraw. W 6. miesiącu można testować różne połączenia owoców lub dodawać do nich ryż bądź niektóre warzywa. Zasadą jest, aby smak był nadal delikatny – nieostry, niekwaśny, niewyrazisty. Dobrymi kompozycjami owocowo-warzywnymi są: marchew z jabłkiem lub jabłko z dynią. Z kolei wśród mieszanek owocowych nie ma dużych ograniczeń, są robione nawet z kilku składników, a przyjemna forma musu szybko przypada dzieciom do gustu. BoboVita posiada szeroki wachlarz różnych połączeń: jabłko z ananasem; jabłka, truskawki i gruszki Williamsa; jabłka, jagody i gruszki Williamsa; sałatka z owoców lata; winogrona, banany, brzoskwinie z marchewką. Równie stonowane mieszanki ma Humana. Gerber obok tradycyjnych deserów ze słoika proponuje musy owocowe wyciskane z tubki (ze specjalną łyżeczką). Nie u każdego dziecka jest to jednak dobre rozwiązanie. Hipp w swojej ofercie ma odważniejsze połączenie z owocami cytrusowymi, m.in. mandarynki z brzoskwinią i bananem; müsli zbożowe: ananas, banan, jabłko; brzoskwinię z pomarańczą i ananasem; kiwi z bananem i gruszką oraz czarną porzeczkę z jabłkiem i bananem. Egzotykę wprowadza do deserków także Babydream, łacząc brzoskwinię z jabłkiem i marakują.

…jogurt, śmietanę

Zdania ekspertów odnośnie do wprowadzania nabiału do diety półrocznego dziecka są podzielone. Ogólnie zaleca się poczekać do ok. 11. miesiąca życia. Jeżeli się zdecydujemy na wzbogacanie potraw stałych jogurtem lub śmietaną wcześniej, należy pamiętać o umiarze oraz o tym, że niemowlętom i małym dzieciom nie należy podawać odtłuszczonego nabiału. Wbrew pozorom i zaleceniom diet dla dorosłych tłuszcze, w tym i cholesterol, to nieodzowny składnik dziecięcej diety, konieczny do prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego. Wspomagają bowiem wchłanianie przez organizm witamin A, E, D i K. W razie wątpliwości można skorzystać z gotowych potraw w słoiczkach, np. Kremowych warzywek w śmietanie lub Minimakaronu z dodatkiem ryb morskich z brokułami w sosie kremowym od BebiVita, Warzyw maślanych z batatami i kwasami Omega3 od Hipp Bio czy deserków, np. Owocowy krem z jogurtem od Gerbera lub Owocowy mus z jogurtem od BoboVity. W ofercie można także znaleźć Winogrona i jabłuszka z twarożkiem od Gerbera. Dostosowano je do diety dziecka i zapewniono w nich optymalną ilość śmietanki lub jogurtu (3%).

…mięso i zupki na mięsie

Po wprowadzeniu warzyw i owoców można podać maluchowi rozdrobnione, dobrze ugotowane mięso. Najlepiej, aby było dobrego gatunku, chude (indyk, królik, kurczak, cielęcina) i w miarę możliwości z ekologicznych hodowli. Nie podaje się go samego, chociaż można spróbować – większości dzieci jednak takie nie smakuje. Mięso (ok. 10 g) gotuje się w osobnym garnuszku, unikając przypraw, zwłaszcza typu vegeta/warzywko (zawierają bardzo dużo soli oraz szkodliwego glutaminianu sodu). Doprawić można jedynie delikatnymi ziołami, np. pietruszką, koperkiem, liściem laurowym, majerankiem. Tak przygotowane mięso należy rozdrobnić na papkę i wymieszać ze znanymi dziecku jarzynami. Po ostudzeniu warto dodać 1 łyżeczkę dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego niskoerukowego. Tłuszcz ułatwia wypróżnianie.

Jeśli gotowanie porcji mięsa bywa zbyt czasochłonne, można skorzystać z jednoskładnikowego mięsnego posiłku GerberaDelikatny indyk (80 g) lub Delikatny kurczak (80 g) – lub nieco większych porcji mięsnych z ekologicznych upraw firmy SunBaby lub Hipp (po 125 g), u których znajdziemy oprócz indyka także wołowinę. Warto dodać, że Hipp swoje mięsa wzbogaca olejem.

Jest też w czym wybierać, jeśli chodzi o kompozycje warzyw i mięsa dla półrocznego malucha. W daniach firmy Hipp znajdziemy na przykład Dynię z indykiem, Bioryż, warzywa i kurczak, Kukurydzę z ziemniakiem, indykiem i kwasami OMEGA 3, Marchewkę z ziemniakiem i wołowiną, a także Dynię z ziemniakiem i wołowinką. Wśród obiadków Gerbera na uwagę zasługują: Polskie jarzynki z cielęcinką, Delikatne jarzynki z kurczakiem, Krem z jasnych warzyw z kurczakiem, Polski schab ze śliwką w warzywach, Delikatny indyk w pomidorach czy Kurczak w potrawce jarzynowej. Skromniejsze menu, ale równie pożywne i zdrowe oferuje z kolei Bobovita, u której znajdziemy proste, klasyczne dania z kurczakiem i z indykiem, a także Warzywa w potrawce z królikiem, Warzywa z jagnięciną i kleikiem jaglanym oraz Łagodną potrawkę z wołowiną. Odpowiednie na początek wprowadzania połączeń mięsno-warzywnych.

Dopiero po ok. 10. miesiącu można podawać zupki gotowane na mięsie, ale należy je pozbawić skóry i kości. Jeśli jednak maluszek jest alergikiem, lepiej z zupkami gotowanymi na mięsie poczekać nawet do 3. urodzin. Zupy takie zawierają bowiem silnie alergizujące białko.

…ryby

Półrocznym niemowlakom zaleca się podawać raz w tygodniu zamiast mięsa tłuste ryby morskie – halibuta, szprotkę, łososia, dorsza, pstrąga, mintaja. Niebezpieczne dla dziecka mogą być ryby drapieżne – rekin, miecznik, okoń morski, tuńczyk, makrela, ryba maślana. Należy też mieć pewność co do pochodzenia ryby, aby jej mięso nie zawierało szkodliwych substancji, toksyn oraz metali ciężkich. Bezpieczniej kupić gotową potrawę z rybką ze sprawdzonych hodowli i pewnego producenta. Mogą to być na przykład potrawy z mintajem od Hipp, dania z łososiem, jak doskonałe na początek Młoda marchew z ziemniakami i dzikim łososiem albo Krem z łososia z warzywami Hipp. Po pierwszych próbach z rybami dobre będą bogatsze smakowo i składnikowo obiadki rybne Gerbera: Bukiet warzyw z łososiem w sosie pomidorowym oraz Rybka z ziemniaczkami, cukinią i brokułami.

Jako pierwsze wprowadza się ryby o białym mięsie i mniej tłuste, stopniowo rozszerzając dietę o bardziej tłuste gatunki. Najzdrowsze dla brzuszka malca będą ryby przygotowane na parze, które na początkowym etapie, tak jak mięso, należy zmielić z warzywami. Nie zaleca się do pierwszego roku życia podawać ryb pieczonych ani smażonych. Dotyczy to również ryb w marynatach i wędzonych.

…mleko krowie

Niemowlę powinno spożywać albo mleko matki, albo modyfikowane mieszanki odpowiednie do wieku. Mleko krowie nie nadaje się do podawania dziecku do 1. roku życia, szczególnie jako główny produkt mleczny.

…przekąski

Z przekąskami innymi niż owoce można spokojnie poczekać. Dziecko nie powinno być przyzwyczajane do podjadania między posiłkami, ponieważ nie spożyje pełnowartościowych dań. Mimo rekomendacji producentów lepiej nie dawać jeszcze maluchowi chrupek (chyba że kukurydziane, gdy swędzą go dziąsła), paluszków, bułeczek czy słodzonych deserów. Ciągłe podjadanie skutkuje nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego.

…jajko i gluten

Na wprowadzanie jajka do diety niemowlaka w wieku 6 miesięcy jest jeszcze za wcześnie. Gluten można wprowadzać od 5. miesiąca życia dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym. Według nowych zaleceń – im wcześniej, tym lepiej. Dobrze jednak skonsultować to z lekarzem. Około 6. miesiąca można stopniowo wprowadzać gluten do diety dzieci karmionych piersią. Dodaje się niewielkie ilości kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego do przecieru jarzynowego lub zupy. Taką potrawę na przykład z dodatkiem kaszy manny podaje się raz dziennie po pół łyżeczki, czyli ok. 2–3 g na 100 ml. Można oczywiście skorzystać z gotowych produktów dla dzieci wprowadzających gluten do diety, np. deserków owocowych z biszkoptami, jak Słodkie jabłuszka z biszkoptem firmy Gerber, deserków z kaszką owsianą lub deserków ze zbożami, jak Owocowe rozmaitości i zboża – jabłko z bananem, mango, pomarańczą i pełnoziarnistymi płatkami owsianymi oraz orkiszowymi od firmy dm-BIO.

Schemat żywieniowy dziecka karmionego piersią w 6. miesiącu życia

Kiedy dziecko jest karmione mlekiem matki, podczas stopniowego rozszerzania jego diety utrzymuje się karmienie na żądanie lub przyjętą liczbę karmień piersią (zwykle 6–7), do czego maluch jest przyzwyczajony. Ponadto dochodzi jeden posiłek stały – ok. 150–160 g papki lub zupy warzywnej z mięsem po stopniowym zapoznaniem z nowymi smakami. Do tego raz w tygodniu zupa z rybą. Ilości i wielkości posiłków należy oczywiście dopasować do apetytu i możliwości dziecka.

Schemat żywieniowy dziecka karmionego mieszankami w 6. miesiącu życia

U dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym zachowujemy karmienie 4 razy dziennie mlekiem początkowym (lub specjalną mieszanką dla alergików) albo kaszką na mleku porcją ok. 150–160 ml. Do tego po stopniowym wprowadzaniu nowych pokarmów dochodzi jeden stały posiłek ok. 150 g – przecier warzywny lub zupa z mięsem bądź rybą albo przecier owocowy.

Potrawy dla niemowląt powinny być lekkostrawne, przygotowywane z produktów wysokiej jakości z niewielką ilością przypraw. Podawane w niewielkich ilościach stopniowo przyzwyczajają dziecko do innego jedzenia, otwierając je na świat smaków. Niestety, smażonego kotleta schabowego i ziemniaków ze skwarkami niemowlak jeszcze nie zje dość długo.