Czy moje 5-miesięczne dziecko może już jeść...?

Organizm i układ pokarmowy dziecka do 3. roku życia są bardzo wrażliwe. Wprowadzanie innych pokarmów niż mleko matki czy modyfikowane powinno odbywać się ostrożnie. Według nowych schematów żywieniowych można je rozpocząć od 5. miesiąca życia. Dziecko dziecku jednak nie równe.

Maryla Błońska Maryla Błońska / 06-10-2017

Zdania ekspertów na temat czasu rozszerzania diety są mocno podzielone. Zaleca się, aby najwcześniej zrobić to po 4. miesiącu życia maluszka (przy karmieniu mlekiem modyfikowanym), ale nie później niż po 6. miesiącu. Odwlekanie w czasie tego momentu wcale nie uchroni przed alergią. Pierwsze nowości stanowią nie tylko źródło nowych doznań smakowych, ale przede wszystkim dostarczają składniki odżywcze niezbędne do dalszego prawidłowego rozwoju dziecka, czyli witaminy, składniki mineralne i błonnik. Wczesne wprowadzanie nowych smaków przyzwyczaja też dzieci do różnorodności smaków i sprawia, że w przyszłości chętniej będą one jadać urozmaicone posiłki. Nie na wszystko jednak układy pokarmowy i odpornościowy są przygotowane. Stąd opracowano statystyczne schematy żywieniowe, które adaptuje się odpowiednio do własnego dziecka. Rozszerzając dietę, należy obserwować, czy niemowlę (i mama) jest na to gotowe, toleruje nowy pokarm i czy jest on odpowiednio przyswajany przez mały organizm. Zawsze warto poradzić się zaufanego i rzetelnego lekarza, jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości.

...warzywa

Wzbogacanie diety 5-miesięcznego maluszka zaczyna się od łagodnych i lekko słodkawych warzyw w postaci aksamitnego przecieru. Odpowiednie będą: marchewka, ziemniak, dynia, brokuły. Ich smaki niemowlęta akceptują najchętniej. Pierwsze przeciery lub zupy kremy z warzyw bez trudu można przygotować samodzielnie. Jako składnik tłuszczowy takiej potrawki dodaje się zazwyczaj wysokiej jakości masło, oliwę z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy.

Jeśli jednak czas nie pozwala na codzienne gotowanie malutkich porcji warzyw dla dziecka lub nie możemy kupić jarzynek z pewnego źródła – wolnych od pestycydów i szkodliwych substancji, warto sięgnąć po gotowe zupki i obiadki ze słoiczka, np. Gerbera, Bobovity, BabyDream, Alete, DM Bio czy Bebivity. Każdy producent dba o to, aby jego jedzenie dla maluchów było systematycznie badane i pochodziło z rygorystycznie kontrolowanych upraw. Świadczą o tym certyfikaty i oznaczenia na słoiczkach. Jest to ważne, ponieważ wątroba tak małego dziecka ma jeszcze bardzo ograniczone możliwości neutralizowania toksyn, z kolei układ odpornościowy jest na tyle niedojrzały, że nie potrafi skutecznie bronić się przed bakteriami. Negatywne skutki podawania zanieczyszczonych roślin nie będą widoczne od razu, ale dopiero po paru latach.

Rekomendowane dla 5-miesięcznych maluszków warzywa można przygotowywać jako smaczne dwuskładnikowe zupki. Najlepiej, aby były to posiłki z warzyw o rożnych kolorach, np. zupka dyniowo-ziemniaczana, szpinakowo-ziemniaczana, kalafiorowo-ziemniaczana lub marchwiowo-ziemniaczana, zawierające dodatkowo pietruszkę lub selera. W tym celu jarzyny gotuje się do miękkości – ok. 20 minut pod przykryciem. Dłużej gotowane tracą bowiem większość wartości odżywczych. Potem warzywa miksuje się na gładko lub przeciera przez sitko. Podawać należy niezbyt gorące. Oczywiście mieszanki warzyw można kupić już gotowe, w słoiczkach, starannie przygotowane przez producenta.

...owoce

W następnej kolejności wprowadza się pierwsze łagodne owoce. Z reguły dzieci szybko je akceptują, ponieważ mają naturalne upodobanie do słodkich smaków. Chętnie zatem kosztują jabłek, brzoskwini, malin czy banana, które są jednymi z delikatniejszych owoców. Wprowadzanie takich pokarmów powinno odbywać się w niewielkich ilościach, stopniowo i za pomocą łyżeczki. Owoce podaje się ok. 2 tygodnie po wprowadzeniu warzyw i zupek (kontynuując ich podawanie), aby dziecko nie wybrało najpierw produktów bardziej słodkich. Najlepsze i bezpieczne dla żołądka maluszka są musy, przeciery, gotowe deserki lub uprażone samodzielnie owoce. Maluchy rozwijające się prawidłowo mogą od razu spróbować surowego banana rozgniecionego na miazgę lub jabłka startego na tarce. Jeśli maluszek nie jest przekonany do nowej potrawy bądź posiada naturę niechętną eksperymentom, można mus z owoców zmieszać z dotychczas przyjmowanym mlekiem – matki lub modyfikowanym. Dobrym rozwiązaniem są również soki, najlepiej z rodzimych i sezonowych owoców albo sprawdzone propozycje producentów dziecięcej żywności.

...mięso

Po około 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw i owoców do zupek można dodawać chude mięso (indyk, kurczak, królik, cielęcina). Początkowo wprowadza się nie więcej niż 10 g, czyli jedną łyżeczkę jako dodatek do zupy. Całość miksuje się na jednolitą masę (gęstości najczęściej dodają ziemniaki lub odpowiednia kaszka), początkowo bez wywaru. Jeśli nie gotuje się samodzielnie, gotowe dania w słoiczkach, o ciekawych kompozycjach, można kupić od 3,46 zł. Z rybami lepiej poczekać do 6. miesiąca życia, jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, bądź 7. miesiąca, jeśli karmione jest piersią.

...gluten

Gluten to naturalny składnik zbóż (białko) takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies. Bardzo wiele osób boi się wcześnie wprowadzać go do diety maluszka z obawy o silną nietolerancją bądź celiakię (choroba trzewna), na którą choruje coraz więcej osób. Jeszcze na początku XXI wieku zalecenia dotyczące wprowadzania glutenu podawały 9. miesiąc życia jako optymalny. Od kilku lat dietetycy i lekarze zalecają jednak wprowadzanie produktów glutenowych w małych ilościach już od 5. miesiąca życia dziecka, kiedy jest ono jeszcze karmione piersią. Najprościej jest do tego celu wykorzystać kaszki, np. pszenną, mannę, lub owsiankę przygotowaną na mleku lub wodzie i podawać początkowo, przez kilka dni, po 1/2 łyżeczki. Następnie zaleca się podawanie 2–3 g (1 płaska łyżka stołowa) produktu glutenowego na 100 ml posiłku raz dziennie przez 2 miesiące. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym po tym czasie zwiększa się dawkę na kolejne 2 miesiące do 6 g (3 łyżki stołowe) produktu glutenowego na 100 ml posiłku raz dziennie. Odpowiednie kaszki oferują przede wszystkim firmy Bobovita, Holle, Humana, Bioland, Alnatura, Nominal oraz Nestlé. Można też w pierwszej kolejności wykorzystać kaszki orkiszowe bogate w lepiej przyswajalny gluten, znajdujące się w ofercie Holle, DM Bio, Baby Sun, Bioland oraz Mniam.

Na wykorzystanie w rozszerzaniu diety maluszka czekają też gotowe mieszanki glutenowe w słoiczkach z owocami lub warzywami, np. Hipp z serii Bio Jabłka i banany z biszkoptami, Kaszka manna z bananem i jabłkiem czy Kleik z pełnego ziarna zbóż z owocami, a także mus Gruszka, jabłko z sucharkami. Odpowiednie będą także dania Gerbera, jak Jabłuszko z kaszką manną czy Domowy rosołek drobiowo-wołowy z dodatkiem kaszki manny, oraz danie BabyDream Bio Kaszka manna z mlekiem i biszkoptem na dobranoc. Niektóre z tych produktów producenci rekomendują już od 4. miesiąca życia. Bardziej zachowawcza w tym względzie jest Bobovita.

Jeżeli dziecko znajduje się w grupie ryzyka alergicznego, wprowadzanie glutenu należy skonsultować z lekarzem. Reakcję dziecka na potrawy z glutenem należy też bacznie obserwować. Alergia może bowiem objawiać się w różny sposób – od pokrzywki na policzkach, przez bóle brzucha lub biegunki, po nasilony wodnisty katar. Jeśli oznaki te nie ustępują nawet po odstawieniu kaszki, należy zgłosić się do pediatry.

Dieta dziecka karmionego piersią w 5. miesiącu życia

Maluch karmiony jedynie piersią z reguły chętnie próbuje nowych smaków. Koniec 5. miesiąca może być bardzo dobrym momentem na wprowadzanie nowości do diety. Można zacząć od niewielkich ilości glutenu: 2–3 g zbożowego kleiku z glutenem albo kaszki manny na 100 ml mleka bądź przecieru jarzynowego. Orientacyjnie przyjmuje się, że niemowlę w tym okresie powinno otrzymywać ok. 5 porcji pokarmu o wielkości 150–160 ml. Zaleca się do 6. miesiąca karmić wyłącznie piersią, najważniejsze jednak jest obserwowanie dziecka i jego gotowości do stałych posiłków oraz wyłapanie zainteresowania nimi.

Dieta dziecka karmionego mieszankami w 5. miesiącu życia

Dzieci karmione z różnych przyczyn mieszanką mleka modyfikowanego mogą mieć rozszerzaną dietę od 5. miesiąca. Początkowo nowości dobrze jest wprowadzać w porze obiadu – niech to będą jarzynki. Do tego można podawać sok lub przecier z owoców w ilości 50–100 ml, uzupełniając to niewielkimi ilościami startych owoców. Podstawą żywienia 5-miesięcznego dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym są 4 posiłki mleczne (mleko początkowe) po ok. 180 ml.

Nauka jedzenia z łyżeczki

Jedzenie z łyżeczki jest dla maluszka całkowicie nową umiejętnością do opanowania. Stanowi też wstęp do zmiany sposobu połykania z niemowlęcego na żucie. Jest to ważny proces wpływający na rozwój narządów artykulacyjnych, a tym samym mowy, oraz zapobiegający powstawaniu bądź pogłębianiu wad zgryzu. Łyżeczka powinna mieć zaokrąglone brzegi, by nie urazić buzi maluszka. Dobre są łyżeczki plastikowe, z melaminy lub silikonowe, gdyż są również nieco „cieplejsze” i przyjemniejsze w dotyku. Jedząc z łyżeczki, dziecko od początku przyzwyczaja się też do jej używania. Podczas karmienia przyda się też oczywiście śliniak lub tetrowa pieluszka.

Podczas nauki jedzenia łyżeczką i rozszerzania diety należy pamiętać o prawidłowej postawie dziecka. Z reguły 5-miesięczny niemowlak nie siedzi dostatecznie stabilnie, dlatego krzesełko do karmienia nie jest jeszcze odpowiednie. Można posadzić maluszka na leżaku, wziąć na kolana lub umieścić w pozycji półsiedzącej, obłożonego poduszkami.

podziel się

Na czasie