Co kryje w sobie czekolada?

Gorzka, mleczna, biała, do picia, surowa – to tylko niektóre z rodzajów czekolady. Jest pyszna, dodaje energii oraz poprawia samopoczucie. Jej smak zachwyca od ponad 3 tysięcy lat, a nazwa pochodzi z języka Azteków i w wolnym tłumaczeniu znaczy „gorzka woda”. Co kryje w sobie ten uwielbiany przez wszystkich smakołyk?

Olga Śmiełowska Olga Śmiełowska / 26-10-2015 / aktualizacja: 27-02-2019

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekoladęzawdzięczamy Aztekom, którzy pierwsi wykorzystali ziarna kakaowca do produkcji gorzkiego napoju (xocolati). Początkowo czekolada występowała tylko w formie płynnej, jako przysmak do jedzenia pojawiła się dopiero w Europie. To właśnie na naszym kontynencie odkryto, jak oddzielać miazgę kakaową od masła kakaowego i zamieniać ją w tabliczki, pralinki oraz czekoladki.

Aztekowie pili czekoladę z ostrymi przyprawami ze względu na jej doskonałe właściwości. Zawiera ona aż 600 substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie – chronią przed chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój i dodają energii. Kakao, z którego wytwarza się czekoladę, zawiera mnóstwo witamin (B1, B2, B6, B12), kwas foliowy, magnez (aż 300 mg na 100 g czekolady), żelazo, potas i inne minerały. Jest także przeciwutleniaczem i zapobiega procesom starzenia. Co ciekawe, ze wszystkich słodyczy to właśnie czekolada jest najmniej niebezpieczna dla szkliwa zębów.

Do wyboru, do koloru

Na rynku jest mnóstwo rodzajów czekolady o różnej zawartości kakao. Do wyboru mamy: mleczną, gorzką, białą, nadziewaną, z dodatkami, a także surową oraz wersję przeznaczoną do picia. Bez problemu znajdziemy także różne czekoladowe mieszanki, np. deserową z białymi plamkami albo gorzką z nadzieniem pomarańczowym.

Wysoko ceniona jest czekolada belgijska, uchodząca za najlepszą na świecie. Jest bardzo droga i ma własny znak jakości, którym oznaczane są odmiany o 100-procentowej zawartości masła kakaowego. Najsłynniejszym czekoladowym przysmakiem z Belgii są oczywiście praliny, czyli małe czekoladki z nadzieniem. Do najbardziej znanych producentów czekolady należą: Wedel, Wawel, Lindt, Milka, Alpen Gold, Terravita, Ritter Sport i Schogotten. Jakie są najczęściej spotykane rodzaje czekolady?

  • Czekolada mleczna. W jej skład wchodzi mleko lub proszek mleczny, czasem wanilia, a zawartość kakao nie może przekroczyć 50%. Jest słodsza od innych odmian czekolady, ma jaśniejszy kolor, a jej smak jest zdecydowanie mniej wyrazisty. Nie nadaje się do deserów, ponieważ szybko się rozpuszcza pod wpływem ciepła. Ma krótki okres trwałości.
  • Czekolada deserowa. To czekolada o słodko-gorzkim smaku, delikatniejszym niż czekolady gorzkiej, ale bardziej wyrazistym niż smak mlecznej. Często stosuje się ją do wypieków.
  • Czekolada gorzka. Ma najwyższą procentową zawartość kakao (nawet 90% w przypadku czekolady Lindt Excellence), dzięki czemu jest najzdrowsza ze wszystkich odmian czekolady. Zawiera zdecydowanie mniej cukru niż czekolada mleczna i znacznie więcej tłuszczu (masła kakaowego). Odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia nawet przez kilka lat.
  • Czekolada biała. Przez smakoszy nie jest uznawana za czekoladę, ponieważ nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe. Nie ma charakterystycznego dla czekolady smaku i aromatu, jest za to bardzo słodka ze względu na wysoką zawartość cukru. Może być przechowywana przez 6–10 miesięcy.
  • Czekolada nadziewana. To dowolny gatunek czekolady (mleczna, gorzka, deserowa), którego kosteczki zawierają nadzienie. Może ono być płynne (różnego rodzaju likiery, soki owocowe) lub twarde (krem jogurtowy, krem kawowy, marcepan).
  • Czekolada z dodatkami. Tak jak w przypadku wersji nadziewanej, każdy rodzaj czekolady sprzedawany jest z dodatkami. Możemy spotkać czekoladę z orzechami (w całości lub w kawałkach),kawałkami suszonych owoców, z ziarnami (dyni, słonecznika). W sklepach specjalizujących się w sprzedaży czekolady znajdziemy także jej bardzo awangardowe wersje: m.in. z kryształkami soli morskiej, liśćmi zielonej herbaty lub z kwiatem lawendy.
  • Czekolada do picia. Producenci oferują gotową do zalania wodą lub mlekiem czekoladę w proszku, której smakosze zarzucają, że bardziej przypomina kakao niż czekoladę. Na rynku są również małe czekoladowe sztabki, które rozpuszczone w rondelku zamieniają się w gęsty napój o wyrazistym smaku i aromacie. Popularność zyskały także tzw. chocolate spoon, czyli kostki czekolady z zatopioną w nich drewnianą łyżeczką, które wkłada się do kubka z gorącym mlekiem i miesza do rozpuszczenia.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro