Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę
Ciasteczko-kurka, ciastko-zajączek… jak je zrobić?

Ciasteczko-kurka, ciastko-zajączek… jak je zrobić?

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez słodkich wypieków: imponujących wielkością babek, pełnych bakalii mazurków i puszystych serników, no i rozpływających się w ustach kruchych ciasteczek, najlepiej w kształtach zajączków, jajeczek czy kurczaków, kojarzących się ze świętami i nadchodzącą wiosną. Starannie wypieczone będą nie tylko przysmakami, ale także ciekawą ozdobą stołu.

Agata Misiurewicz-Gabi
Agata Misiurewicz-Gabi 15-03-2017

Czas czytania: 4 min

Pieczenie pięknych ciasteczek jest dla każdej gospodyni nie lada wyzwaniem. Aby apetycznie wyglądały, należy je przygotować starannie, korzystając ze specjalnych akcesoriów, w tym foremek, wykrawaczy, stempli oraz słodkich i kolorowych ozdób. Pomogą uzyskać idealnie wykrojone słodkości i zaoszczędzić sporo czasu, więc ułatwią życie pani domu.

Foremki do ciastek nadziewanych

Jeśli marzą nam się ciasteczka nadziewane pyszną czekoladą czy kremem waniliowym, warto kupić otwierane foremki ULE do ciast z nadzieniem. Za ich pomocą uzyskamy kształtne słodkości: zajączki, jajka czy kurczaczki, czyli wszystko, co niezbędne do wykreowania wielkanocnej atmosfery. Odpowiednio podane będą się prezentowały ciekawie i apetycznie, wzbudzając zachwyt rodziny i przyjaciół. Komplet foremek z tworzywa kosztuje ok. 20 zł.

Tradycyjne foremki-wykrawacze

Płaskie, kruche ciastka wykrawa się foremkami-wykrawaczami wykonanymi z aluminium, stali nierdzewnej, tworzywa lub silikonu (6 sztuk kosztuje ok. 7 zł). Aby pieczenie odbywało się sprawniej, można użyć silikonowej formy z wgłębieniami, odpornej na wysokie temperatury. Umieszcza się w niej wyrobione ciasto i za jednym razem szybko wypieka kilka ciasteczek (ok. 60 zł). Do przygotowania ciasta najwygodniej jest użyć wałka pozwalającego na regulację jego grubości (cena ok. 30–115 zł).

Oryginalne stemple

Jeśli marzą nam się ciastka ze wzorami na powierzchni, użyjmy specjalnych stempli. To niezastąpione akcesorium wszystkich miłośników pięknych wypieków. Stemple są proste w użyciu. Wystarczy je przycisnąć do wyciętych ciasteczek, a wymienne wkłady pozwolą na uzyskanie wielu wielkanocnych motywów. Komplet 6 sztuk kosztuje 20-40 zł.

Aby ciastka wyglądały smakowicie i kusiły wyglądem każdego łasucha, powinny być starannie udekorowane, choćby kolorowym lukrem. Najlepiej nakładać go specjalnymi szpatułkami (15–45 zł), idealnie wygładzić packą cukierniczą i dodatkowo ozdobić krateczką (w cenie ok. 7 zł). Zamiast samemu przygotowywać lukier, można użyć gotowej masy cukrowej dostępnej w wielu kolorach. Jej użycie jest bardzo proste. Opakowanie z gotową masą wystarczy włożyć na chwilę do gorącej wody. Dodatkowo można się zaopatrzyć w wyciskacz pozwalający wykroić z masy piękne kształty (kosztuje 7 zł). Ciekawie będą też się prezentować wypieki ozdobione pisakami, które wyczarują nawet najbardziej finezyjne wzory (kosztują 3–70 zł).

Ciasteczka koniecznie należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach, żeby dłużej zachowały świeżość i nie straciły kruchości. Dzięki akcesoriom do ich wypieku przygotowanie będzie łatwiejsze, a końcowy efekt zachwyci. Jeśli zaś zaangażujemy do pracy dzieci, zamieni się w kreatywną zabawę.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro