Ciasta z dyni – pyszne i zdrowe!

Sezon na dynie w pełni! Trudno przejść obojętnie obok straganu lub nie przyjąć, gdy jesteśmy obdarowani. Dynia to jednak zwykle kilka kilogramów miąższu, na który brakuje pomysłów. Można oczywiście upiec, zblendować na mus, zupę, ugotować z mięsem na gulasz lub zamarynować zapas na zimę. Można również postawić na pyszne i zdrowe ciasta!

Alicja Kamińska Alicja Kamińska / 30-09-2016

Czym wyróżniają się ciasta dyniowe? Mają niepowtarzalny smak i aromat! Są także soczyste i sycące! To doskonały pomysł na jesienny deser albo przekąskę między posiłkami. Przepisy zachwycają łatwością przygotowania i już po kilku chwilach można cieszyć się pachnącym w całym domu wypiekiem.

Biszkopt dyniowy

Królowa jesieni to wspaniała baza przepisów na pyszne ciasta. Jej smak świetnie podkreślają orzechy oraz cynamon. Dyniowy biszkopt jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a nawet kompletny laik sztuki kulinarnej sobie z nim poradzi!

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przesianą mąkę, olej, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dynię trzemy na tarce o małych oczkach, a orzechy siekamy na drobne kawałki. Wszystko razem mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Całość przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą okrągłej formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.

Keks dyniowy

Nie ma chyba osoby, która nie lubi keksów. Zwarte ciasto z dużą ilością bakalii można również przygotować w dyniowej odsłonie. Wystarczy kawałek, aby poczuć jesienny klimat!Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich i laskowych,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania: dynię trzemy na tarce i odstawiamy do odcieknięcia na sicie. W misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy masło i miąższ. W osobnym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i bakalie. Mieszamy wszystko ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Wystarczy kila ruchów, aby nie ryzykować powstaniem zakalca. Przekładamy do podłużnej blaszki, tzw. keksówki. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. W międzyczasie warto kontrolować postępy, wbijając drewniany patyczek. Jeśli wyjęty jest suchy, można wyłączyć grzanie.

Pomarańczowy sernik z dyni

Dyniowe ciasta to nie tylko biszkopty. Propozycją, która przypadnie do gustu niejednego łasucha, jest pomarańczowy serniczek.

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżki masła.

Pokrojoną w kostkę dynię dusimy w rondlu wraz ze skórką startą z jednej pomarańczy i wyciśniętym z niej sokiem. Kiedy miąższ zmięknie, zdejmujemy pokrywkę i czekamy, aż płyn odparuje. Do przestudzonej dyni dodajemy masło i esencję waniliową. Blendujemy na mus. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka. Do musu, cały czas miksując, dodajemy sok z drugiej pomarańczy, cukier, mąkę, miód, śmietanę i jaja. Całość przekładamy do niskiej, prostokątnej formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto nie wyrasta, zachowuje swoją początkową objętość. Podajemy na zimno, przechowujemy w lodówce. Wierzch warto udekorować polewą z gorzkiej czekolady.

Ciasta z dodatkiem warzyw cieszą się wielką popularnością. Są soczyste, aromatyczne, a do tego zdrowe. To świetny pomysł na jesienne desery i przysmaki dla całej rodziny. Jeśli masz w domu dynię, która przytłacza rozmiarami, koniecznie wykorzystaj choć kawałek do biszkoptu, keksu lub sernika!

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro