Chrupiące gofry bez ulepszaczy

Chrupiące gofry bez ulepszaczy

Chrupiące z wierzchu, w środku miękkie i puszyste... Jak przygotować idealne gofry – przysmak naszego dzieciństwa?

udostępnij

Ela JózefowiczEla Józefowicz / 08-03-2018

Smak gofrów kojarzy się wszystkim z wakacjami i beztroskim dzieciństwem. Przaśne budy przy deptakach w nadmorskich miejscowościach serwują w sezonie ulubiony deser milionów Polaków. Czekamy cały rok na te urlopowe przysmaki. A może tak zaszaleć poza sezonem i przyrządzić pyszne gofry w domu?

Najlepsze gofry są…

z wierzchu chrupiące i złociste, a w środku wilgotne i miękkie. Ci, którzy próbowali sami je przygotować, wiedzą, że uzyskanie takiego efektu nie jest wcale proste. Na kulinarnych forach internetowych znajdziemy mnóstwo rozpaczliwych postów relacjonujących gofrowe porażki. Przypalone, surowe w środku, gumowate – to najczęstsze niepożądane efekty domowego pieczenia gofrów.

Po pierwsze, by zrobić pyszne gofry, trzeba mieć dobry przepis. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto konsystencję gęstej śmietany. Naturalne gofry, chrupiące i miękkie w środku, wcale nie muszą zawierać proszku do pieczenia ani sody. Ta prosta receptura nie zawiera żadnych polepszaczy, a wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Chrupiące gofry bez proszku do pieczenia

Składniki (około 8 szt.)

Przygotowanie Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, a żółtka przekładamy do głębokiej miski. Do żółtek dodajemy kolejno: mąkę, mleko, olej oraz cukier. Następnie całość dokładnie mieszamy mikserem. Konsystencja gofrów powinna być jednolita i pozbawiona grudek. Do ciasta dodajemy wcześniej ubite białko i całość delikatnie łączymy. Rozgrzewamy gofrownicę. Urządzenie nie wymaga smarowania tłuszczem. Ciasto nie przywiera do powłoki, ponieważ w jego składzie znalazł się olej. Nakładamy je równomiernie i czekamy, aż się zrumieni.

Gofry najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe. Jeśli nie zamierzamy „pochłonąć” wszystkich natychmiast, musimy rozłożyć je na kratce, ewentualnie oprzeć o coś lub położyć na szklance. W ten sposób dokładnie się wysuszą, a stygnąc, nie zrobią się miękkie ani gumowate.

Dodatki

Każdy ma swój ulubiony przepis na podanie gofrów. Najprostszy to oprószenie tych pysznych słodkości dużą ilością cukru pudru. Większość osób nie wyobraża sobie jednak takiego deseru bez towarzystwa bitej śmietany. Smak będzie wyjątkowy, gdy przyrządzimy ją sami. Można to zrobić domowym mikserem lub w specjalnym syfonie. Syfon do bitej śmietany pozwoli na szybkie jej przygotowanie i dodatkowo ułatwi nakładanie tego puszystego przysmaku. Do bitej śmietany pasują świeże owoce, konfitury, bakalie lub wiórki czekoladowe. Najmłodsi przepadają za kolorową posypką. Poza sezonem wykorzystajmy mrożone owoce, z których można łatwo przygotować słodką polewę.

Urządzenia i akcesoria

Dobry przepis to dopiero połowa sukcesu. Równie ważny jest sposób przyrządzenia i przybory kuchenne, których użyjemy. Mamy kilka możliwości do wyboru.

Gofrownica. Najprościej jest wykorzystać urządzenie do smażenia gofrów, czyli elektryczną gofrownicę. Zazwyczaj ma ona formę dwustronnego opiekacza ze specjalnie ukształtowaną powierzchnią pokrytą teflonem. Powłoka typu non stick zapobiega przywieraniu ciasta i ułatwia wyjmowanie gotowych gofrów. Gofrownica ma wbudowany termostat, a kolorowe diody sygnalizują, kiedy można już wlewać ciasto. Odpowiednie nagrzanie to warunek konieczny, aby gofry się udały. Im większa moc gofrownicy, tym lepsze efekty uzyskamy. Domowy sprzęt tego typu ma maksymalną moc 1000 W, profesjonalny może mieć nawet dwa razy większą. Dlatego w warunkach domowych musimy dłużej poczekać, aby gofry się dobrze wysmażyły. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać gofrownicy. To bardzo ważne!

Patelnia do gofrów. Na podobnej zasadzie działa patelnia do smażenia gofrów – wlewamy ciasto i zamykamy obie części – ale nie jest zasilana energią elektryczną! Patelnię, zazwyczaj wykonaną z powlekanego aluminium, nagrzewamy na kuchence. Przed zakupem sprawdźmy koniecznie, do jakich typów kuchenek dostosowany jest dany produkt. Zaletą takiego przyrządu kuchennego jest łatwość czyszczenia – patelnię do gofrów myjemy jak każdą inną, co w przypadku urządzenia elektrycznego nie jest możliwe.

Piekarnik. Również w nim można upiec gofry. Pomoże nam w tym specjalna silikonowa forma do pieczenia gofrów. Jest niedroga, zajmuje niewiele miejsca i można ją myć w zmywarce. Wybór silikonowych foremek jest spory. Możemy w nich upiec gofry o różnych kształtach – klasyczne prostokątne, kwadratowe, okrągłe, a nawet w formie serca. Gofry pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15–20 minut.

Idealne gofry wymagają dobrego przepisu i odpowiedniego przygotowania. Ciepłe, z mnóstwem dodatków do wyboru są doskonałym deserem dla całej rodziny.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro