Bezglutenowe płatki owsiane – 5 pomysłów na śniadanie dla alergika

Bezglutenowe płatki owsiane – 5 pomysłów na śniadanie dla alergika

Płatki owsiane należą do najzdrowszych produktów. Mogą je jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Jako że zawierają szereg substancji odżywiających mózg, są doskonałym posiłkiem na początek dnia.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 12-04-2019

Wybierz przepis:

Płatki owsiane występują w trzech wariantach: zwykłe, błyskawiczne górskie i błyskawiczne zwykłe. Zwykłe płatki owsiane powstają poprzez zgniecenie całego ziarna. Ponieważ nie rozdrabnia się ich, są najmniej przetworzone. Drugi rodzaj to płatki owsiane błyskawiczne zwykłe i górskie, które podczas produkcji poddaje się procesowi hydratacji, czyli nawadnianiu ziaren owsa i dopiero po tym zabiegu trafiają do dalszej obróbki. Dzięki temu błyskawiczne płatki owsiane górskie i zwykłe są bardziej miękkie i łatwiej wchłaniają wodę podczas gotowania, a także są wygodniejsze w przygotowaniu. Należy pamiętać, że spośród wszystkich zbóż ziarno owsa jest najbardziej bogate w białko i zawiera zestaw aminokwasów. Ponadto owies ma sporo błonnika, witaminy z grypy B, żelazo, magnez, kwas foliowy, cynk, potas, fosfor i wapń. Warto więc włączyć je na stałe do diety, tym bardziej że sprawdzają się nie tylko w owsiance.

Przepisy

Owsiane ciasteczka

Składniki

(100 g – ok. 244 kcal)

Przygotowanie

Banany rozgnieć na miazgę, dodaj jajko, olej kokosowy i miód. Całość wymieszaj. Do drugiej miski wsyp płatki owsiane i mąkę owsianą. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj do połączenia się składników. Łyżką wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde lekko rozpłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 15–20 minut, aż się zarumienią.

Płatki owsiane z nasionami chia, bananami, masłem orzechowym i miodem

Składniki

(100 g – ok. 273 kcal)

Przygotowanie

Do rondelka wsyp płatki owsiane, nasiona chia, zalej mlekiem kokosowym i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Przełóż płatki z nasionami do szerokiej szklanki. Polej miodem, a na wierzch nałóż łyżkę masła orzechowego.

Kulki owsiane z orzechami

Składniki

(100 g – ok. 430 kcal)

Przygotowanie

Masło rozpuść w rondelku. Orzechy włoskie posiekaj. Gdy masło przestygnie, przelej je do miski i dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj, by powstała gęsta masa. Jeśli jest zbyt gęsta, należy wlać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadka, dosypać trochę płatków owsianych. Z masy uformuj niewielkie kuleczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Piecz 15 minut.

Smoothie daktylowo-owsiane z cynamonem

Składniki

(100 g – ok. 135 kcal)

  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 banany
  • 6 suszonych daktyli
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

W niewielkiej ilości wody namoczyć płatki owsiane (można zrobić to wieczorem). Namoczone płatki przełóż do kielicha blendera, dodaj banany, daktyle i cynamon. Całość zalej maślanką lub jogurtem. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl będzie za gęsty, dodaj maślankę lub jogurt. Przelej do szklanek i schłódź w lodówce.

Pancakes z płatków owsianych

Składniki

(100 g – ok. 215 kcal)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie

Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojonego banana zmiksuj w blenderze na gładką masę. Na patelni rozgrzej masło, łyżką nakładaj dowolnej wielkości placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął tłuszcz. Przed podaniem możesz ozdobić je kleksem jogurtu i borówkami amerykańskimi.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro