Bento, czyli japoński sposób na lunch w pracy
Zdaniem eksperta

Bento, czyli japoński sposób na lunch w pracy

Lunch w pudełku – co w tym niezwykłego? Japończycy tradycję przygotowywania posiłków na wynos wynieśli do rangi kulinarnej sztuki. Tak barwnych i przemyślanych kompozycji nie spotkamy w żadnym innym kraju. Można im zazdrościć lub się nimi inspirować. Do dzieła!

udostępnij

Katarzyna DumińskaKatarzyna Dumińska / 03-07-2019

Długa historia… drugiego śniadania

Posiłek w podróży nawet dzisiaj bywa wyzwaniem, szczególnie kiedy z czasem jesteśmy na bakier. 700 lat temu trzeba było pamiętać o spakowaniu go ze sobą, i to w ilości wystarczającej na wiele dni wędrówki. Praktyczni Japończycy i na ten problem znaleźli rozwiązanie – bentō. To wdzięczne słowo oznacza wygodę i odnosi się do małych porcji jedzenia pakowanych w niewielkie pudełka, które bardzo szybko stały się nieodłącznym towarzyszem każdego dalekowschodniego podróżnika. To nowe rozwiązanie wpłynęło na zwiększenie komfortu oraz szybkości podróży.

We współczesnej Japonii bentō to coś więcej niż tylko zapakowany w pudełko lunch. To symbol kultury przemieszczania się – podzielony na rodzaje, dostosowany do okazji, skrupulatnie planowany i przygotowywany. Inne bentō towarzyszy Japończykowi w pracy, a inne podczas pikniku z okazji święta kwitnących wiśni (hanami). Na stacji metra kupuje ekiben, a w restauracji zamawia na wynos hokaben. Małym niejadkom mamy przygotowują kyaraben – wersję inspirowaną postaciami z popularnych kreskówek. W Kraju Kwitnącej Wiśni rodzajów bentō jest wiele, ale wszystkie sprowadzają się do idei wygodnego pudełka z posiłkiem.

2

Wiem, co jem

Dziś w kulturze świadomego odżywiania bentō to świetny sposob na zdrowy lunch. Z dalekowschodniej tradycji kulinarnej korzysta dziś z powodzeniem cały świat. Każdego dnia te urocze, małe pudełeczka zapełniają się najróżniejszymi przysmakami, niekoniecznie o japońskim pochodzeniu. Zalet przygotowanego w domu lunchu nie można nie docenić. Posiłek skomponowany jest idealnie pod nasze upodobania (w końcu kto zna je lepiej od nas samych). Mamy kontrolę oraz wpływ na składniki – ich jakość, pochodzenie, proces obróbki. Własny lunch pomaga utrzymać dietę i chroni przed fastfoodowymi grzeszkami. Czy o znacznych oszczędnościach w portfelu trzeba jeszcze wspominać? Nieprzekonani mogą w tym momencie wysunąć argument braku czasu. Na to również jest rozwiązanie – meal prep, czyli przygotowywanie posiłków na cały tydzień. Wystarczy jeden niedzielny wieczór, aby zapewnić sobie lunch od poniedziałku do piątku. Wydzielone porcje przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku i o tym, co zjemy na obiad nie musimy się już martwić… do następnej niedzieli.

3

Na każdą okazję

Tradycyjne, japońskie bentō najczęściej wykonywane było z drewna. Aby nadać mu ekskluzywnego charakteru, pokrywano je z zewnątrz połyskującą warstwą kosztownej laki. Z kolei te mniej reprezentacyjne modele podróżne wykonywane były z wytrzymałych liści bambusa. Dzisiaj to nieskończona lista pudełek o najróżniejszych kształtach i pojemności, wykonanych z nowoczesnych tworzyw sztucznych, aluminium lub szkła. Wytrzymałe, odporne na uszkodzenia, dostosowane do wymogów współczesności – można myć je w zmywarce oraz używać w kuchenkach mikrofalowych. Dostępny jest również szereg akcesoriów, które umożliwiają transport praktycznie każdego posiłku – pojemniki na sosy, przegrody, butelki, woreczki, etui na sztućce.

Niestety, nie ma już wymówek! Łyżki w dłoń i gotujemy. A kto nie czuje się pewnie w kuchennym entourage’u, niech sięgnie po „wspomagacze”. Półki w księgarniach aż uginają się pod ciężarem książek z pomysłami na tanie i szybkie gotowanie. 150 dań do pudełka będzie idealną pozycją na początek. To pięknie wydany zbiór prostych przepisów na lunch, których przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. System oznaczeń i podane wartości odżywcze pozwalają łatwo wybierać przepisy dostosowane do indywidualnej diety. No to, jaki będzie Twój najbliższy lunch?

Lunchbox dwupoziomowy – pyszny lunch na dwóch poziomach, to wygodny sposób na wydzielenie mniejszych porcji lub oddzielenie składników dania. Każde z pudełek posiada szczelne zamknięcie. Dzięki mocnej opasce spinającej całość ich zawartość jest bezpieczna. Minimalistyczny design otrzymał prestiżowe wyróżnienie Red Dot Design Award.

Luchbox z pojemnikami – bardziej praktyczny od zwykłego bentoboxa może być tylko wariant z dołączonymi mniejszymi pudełeczkami. Idealnie dopasowane pozwalają na transport kilku posiłków, np. kanapki na drugie śniadanie i ryżu z sosem na obiad.

Lunchbox Sandwich – japońska tradycja w zachodniej interpretacji. Klasyczne bentō dostosowane zostało do wymiarów standardowej kanapki. Dzięki temu jej misterna kompozycja warstw zostanie zachowana w nienaruszonym porządku… lub po prostu nie rozleci się ona w naszej torebce czy plecaku.

Lunchbox Salad – transport sałatki nie zawsze się udaje. W najlepszym wypadku składniki nieapetycznie rozmiękną od sosu. W tym pudełku nic takiego im nie grozi. Dodatkowy poziom i niewielki pojemniczek oddzielą dressing od reszty. Wrzuć do niego widelec i sałatkę możesz zabrać ze sobą np. na rowerową wycieczkę.

Lunchpot – zupa, jogurt, mus owocowy – na te przysmaki też znalazł się sposób. Lunchpot to szczelny pojemnik przystosowany do transportu produktów płynnych. Oddzielony, górny poziom przechowa sypkie składniki dania, np. płatki, musli i grzanki.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro