Akcesoria kuchenne potrzebne do przygotowania spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino to proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne danie. Można je serwować w porze obiadowej albo na kolację. Choć od momentu wstawienia wody na makaron do chwili, w której cieszymy się smakiem i aromatem potrawy, mija niewiele czasu, do jej przygotowania będziemy potrzebować kilku akcesoriów kuchennych. Jakich?

Spaghetti – typowo włoska potrawa

Spaghetti to potrawa typowa dla kuchni włoskiej, która wyspecjalizowała się w daniach mącznych, a jednocześnie nazwa rodzaju makaronu o długich i prostych nitkach. Danie to składa się jedynie z charakterystycznego makaronu i aromatycznego sosu. Spaghetti serwuje się tuż po przyrządzeniu posypane serem – parmezanem lub pecorino. Kluczem do sukcesu jest jakość użytych produktów.

Spaghetti aglio olio e peperoncino – składniki na 4 porcje

Do przygotowania tej potrawy na obiad dla czterech osób będziemy potrzebować: jednego opakowania makaronu typu spaghetti (czyli około 500 g), czterech dużych ząbków czosnku, jednej średniej wielkości papryczki chili, 10 łyżek stołowych oliwy z oliwek (warto zainwestować w tę dobrej jakości, bowiem w kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa), pół pęczka świeżej natki pietruszki (do dekoracji), 2 łyżeczki soli, 5 łyżek stołowych parmezanu.

Sposób przygotowania

Pierwszy krok to zagotowanie osolonej wody w garnku o dużej pojemności. Zawsze powinniśmy gotować makaron wedle proporcji 1 litr wody na 100 g produktu. Gdy płyn zacznie wrzeć, wrzucamy makaron do garnka. Należy go wkręcić w wodę, bez łamania długich nitek. Gotujemy go do momentu, gdy stanie się al dente, czyli „na ząb” – będzie lekko twardy, ale nie surowy.

W czasie gotowania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy czosnek w plasterki (można go też przecisnąć przez praskę), z wnętrza papryczki chili usuwamy ziarenka (jeżeli preferujemy bardzo ostre potrawy, część z nich możemy zostawić), a następnie drobno ją siekamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy i całość podgrzewamy. W ciągu maksymalnie 4 minut papryczka i czosnek oddadzą swój aromat do oliwy. Czosnek powinien delikatnie się zrumienić, przybrać jasnozłoty kolor, ale nie zbrązowieć, bo wówczas stanie się gorzki.

Kiedy makaron będzie gotowy (nie przelewamy go zimną wodą), łączymy go z przygotowanym sosem. Całość posypujemy tartym parmezanem i dokładnie mieszamy. Serwujemy z drobno poszatkowaną natką pietruszki. Jeżeli mamy taką potrzebę, na koniec potrawę możemy doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem.

Niezbędne przyrządy kuchenne

Do przygotowania aromatycznego włoskiego spaghetti aglio olio e peperoncino będziemy potrzebować takich akcesoriów kuchennych, jak tarka do sera, nabierka (chochla) do spaghetti, praska do czosnku i opcjonalnie młynek do mielenia ziaren pieprzu(od 7 zł). Potrzebne będą również patelnia, garnek i nóż – sprzęty, które stanowią podstawowe elementy wyposażenia kuchni.

Na Allegro nabędziemy ręczne i elektryczne tarki do sera, a także modele składane i proste, wyposażone w rączkę. Koszt ich zakupu waha się od 15 do 300 zł. Przygotowanie aromatycznego makaronu ułatwi też praska do czosnku (dostępna w cenie od 3 zł za model plastikowy do 300 zł za wyciskacz ze szklanym pojemnikiem). Z wrzątku ugotowany makaron wydobędziemy przy pomocy nabierki (od 4 zł).

Spaghetti aglio olio e peperoncino to pomysł na obiad, gdy cierpimy na deficyt wolnego czasu. Jest również idealnym rozwiązaniem na niespieszną kolację we dwoje.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro