15 cech, które musi mieć każda dobra lodówka

Są sprzęty, które… po prostu są. Nie myślimy o nich z dnia na dzień ani nie zastanawiamy się, co właściwie decyduje o ich jakości. Dopiero gdy przyjdzie pora na wymianę sprzętu lub zakup pierwszego własnego, zaczynamy zastanawiać się nad odpowiednimi kryteriami. W tej kategorii sprzętów mieści się lodówka. Oto 15 cech, które mieć powinna.

Artur Jabłoński Artur Jabłoński / 09-09-2015 / aktualizacja: 18-06-2018

Cicha praca

To naprawdę ważne, by lodówka pracowała możliwie cicho oraz uaktywniała się jak najrzadziej. Możesz to w pierwszej chwili bagatelizować. Do czasu, aż obudzi Cię w nocy (szczególnie, jeśli mieszkasz w kawalerce) lub nie pozwoli się skupić na swoich myślach podczas przebywania w kuchni czy, modnym obecnie, pokoju połączonym z kuchnią.

System multiflow

Czyli równomierne chłodzenie w całym wnętrzu lodówki. Dzięki temu mamy pewność, że niezależnie od tego, gdzie umieścimy żywność, będzie ona mniej więcej w tej samej temperaturze oraz wytrzyma podobny czas.

Alarm

Bynajmniej nie antywłamaniowy. Chodzi o sygnał dźwiękowy, który uaktywni się, jeśli drzwiczki zbyt długo pozostaną otwarte. Zapobiega uszkodzeniom lodówki, jak i psuciu się przechowywanej w niej żywności.

Twin Cooling System

Technologia, dzięki której zamrażarka oraz część chłodząca są wyposażone w osobne, niezależne od siebie nawiewy. Ma ją na przykład Samsung RSH5ZLBG.

Powłoka antybakteryjna

Dzięki niej wszelkie bakterie i mikroorganizmy mają zmniejszone szanse, by dobrać się do naszego jedzenia. Możemy je dzięki temu przechowywać dłużej bez obaw. Systemy powłok antybakteryjnych wykorzystują różne technologie i występują pod różnymi nazwami. Na pewno znajdziesz jeden z nich w modelu Hotpoint Ariston E4D.

Tryb Super Freeze

Możliwość włączenia specjalnego, szybkomrożącego trybu. Idealny w nagłych wypadkach, gdy potrzebujemy coś na szybko zamrozić – na przykład produkty o wysokiej temperaturze.

Szybkie schładzanie

To co wyżej, ale dotyczy głównej komory. Przydatne, gdy chcemy na przykład w upalne dni szybko zapewnić sobie zimną lemoniadę.

Tryb wakacyjny

Jeżeli wyjeżdżamy na dłużej, włączając ten tryb, uruchamiamy oszczędzanie energii. Zapłacimy więc niższy rachunek za elektryczność. Odchodzi nam również cała zabawa z odłączaniem lodówki czy jej dodatkowym rozmrażaniem.

Komora niskich temperatur

Wydzielona część lodówki, w której panuje szczególnie niska temperatura – w okolicy zera stopni Celsjusza. Umieszczone tam produkty dłużej zachowają przydatność do spożycia. Szczególnie przydatne w przypadku wędlin czy owoców morza.

No Frost

Nie chcesz lodu w lodówce? Dzięki tej funkcji unikniesz szronu w głównej komorze – tak na ścianach, jak i na jedzeniu.

Pobór prądu

Dobrze mieć dużo dodatkowych funkcji wspomagających codzienne funkcjonowanie, ale dobra lodówka to przede wszystkim odpowiednia klasa energetyczna. Im niższe rachunki za prąd, tym lepiej.

Ilość termostatów

Więcej niż jeden oznacza możliwość oddzielnego regulowania temperatury chłodziarki i zamrażarki.

Usytuowanie zamrażarki

Zawsze wybieraj taką, która ma ją na dole. Rzadziej będziesz się dzięki temu schylać!

Materiał, z którego jest wykonana

Stal nierdzewna byłaby idealna. Warto sprawdzić, czy producent ma na myśli całość lodówki, czy jedynie drzwi – czasami niektórzy nie są w tym zakresie całkowicie szczerzy.

„Bogate wnętrze”

Mowa oczywiście o wszystkich wewnętrznych udogodnieniach. Począwszy od rozmieszczenia półek, a skończywszy na kratkach na wino, pojemnikach na warzywa, stojakach na jajka i innych drobnych, aczkolwiek istotnych usprawnieniach.

Powyższa lista to cechy lodówki idealnej. Nie oznacza to, że potrzebujesz dokładnie takiej. Połowa wymienionych cech wystarczy, by móc się chwalić naprawdę dobrym sprzętem, który będzie cieszyć przez lata.

Zobacz również: Kolorowa lodówka – pomysł na kuchnię. 8 polecanych modeli

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro