„100 najlepszych przepisów. Bez glutenu” opracowanie zbiorowe – recenzja

„100 najlepszych przepisów. Bez glutenu” opracowanie zbiorowe – recenzja

autor: Karolina Marciniak, data publikacji: 12-01-2017

Czy gluten rzeczywiście jest szkodliwy? Wielu dietetyków i lekarzy wciąż nie może dojść w tej kwestii do porozumienia. Nie da się jednak nie zauważyć, że zapanowała prawdziwa moda na przygotowywanie posiłków, w których nie znajdziemy glutenu. Jednak niezależnie od tego, czy jest to jedynie przejaw chwilowych trendów, czy może prawdziwa rewolucja w odżywianiu – na pewno zainteresowanie tematem powoduje, że pojawia się wiele ciekawych przepisów.

Każda moda na swoje dobre strony – dzięki zainteresowaniu danym tematem, w tym przypadku posiłkami bezglutenowymi, coraz więcej osób poszukuje nowych, ciekawych sposobów, dzięki którym można dany trend przełożyć na codzienne życie. Owocuje to wyrastającymi jak grzyby po deszczu blogami, na których znajdziemy masę zdrowych, pozbawionych glutenu przepisów, dzięki którym będziemy jeść nie tylko w zgodzie z obowiązującymi standardami zdrowego odżywiania, ale także natrafimy na źródło inspiracji. Jednak przeglądanie blogów, szukanie w Sieci receptur może nie być wygodne. Zwłaszcza, jeśli zależy nam na przygotowywaniu szybkich posiłków – najwygodniej byłoby, gdybyśmy mieli to wszystko zawsze pod ręką. A cóż może być w takiej sytuacji wygodniejsze niż książka, w której znajdziemy aż 100 takich przepisów?

Przepisy na każdą okazję

100 najlepszych przepisów. Bez glutenu to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy zainteresowani są wykluczeniem glutenu ze swojej diety i poszukują zróżnicowanych, prostych i tanich przepisów na zdrowe i smaczne posiłki. To także świetne rozwiązanie dla osób, które zmagają się z celiakią. W książce znajdziemy całą masę przykładów, nie tylko dań głównych, ale także dodatków, takich jak pieczywo, kluski, makarony czy przekąski. Dzięki urozmaiconym przepisom czytelnik dowie się nie tylko, jak zrobić obiad, ale także jak przygotować domowe, naturalne składniki, które wzbogacą każde danie. W publikacji nie zabraknie także pomysłów na słodkości, które zawojują podniebienie każdego, kto lubi rozkoszować się odrobiną zdrowej słodyczy.

Kucharski album Bez glutenu przyciąga minimalistyczną, przejrzystą szatą graficzną. Książka jest starannie opracowana, a przepisy są podzielone na kategorie, które łatwo znaleźć. Dzięki klarownej i łatwo dostępnej treści pozycja sprawdzi się w każdej kuchni – można bez problemu w dowolnym momencie ją otworzyć i odnaleźć interesujące nas danie. Dzięki temu gotowanie stanie się przyjemne, szybkie, proste, a przede wszystkim zdrowe.

Źródło okładki: olesiejuk.pl