10 przepisów na pyszne grzańce

Znakomicie rozgrzewają i chronią przed przeziębieniem. Możemy przygotować je na bazie wina, piwa, koniaku, rumu lub wódki. Grzańce – bo o nich mowa – mają w naszym kraju długą tradycję. Już w XVI wieku Marcin z Urzędowa – lekarz, zielarz i autor Herbarza polskiego – polecał picie grzańca dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Możemy przygotować go w domu, wykorzystując przyprawy, które lubimy. Co ciekawe, grzaniec nie musi zawierać alkoholu, dlatego możemy przygotować go także dla najmłodszych.

Kornelia Ramusiewicz Kornelia Ramusiewicz / 07-11-2016

Zanim zaczniesz przygotowywać grzańca, musisz wiedzieć, że:

  1. Grzaniec podgrzewamy, ale go nie gotujemy – podczas wrzenia dochodzi do utraty cudownego aromatu.
  2. Polecam gotować grzańce na małym ogniu, ale można je także podgrzewać w mikrofalówce.
  3. Lepiej oddzielnie połączyć ze sobą niealkoholowe składniki, a dopiero później dodać je do alkoholu.
  4. Szczypta imbiru na 1/2 grzańca wystarczy, aby znacznie zwiększyć jego moc rozgrzewającą. Pamiętaj, aby nie dodać go za dużo, ponieważ wówczas będzie miał zbyt ostry smak.
  5. Najlepiej pić grzaniec w żaroodpornym szkle, glinianych kubkach lub kamionkowych kuflach, ponieważ dzięki temu dłużej zachowuje temperaturę.

Do przygotowania grzańca doskonale nadaje się wino. Tak naprawdę wystarczy, że dodamy do niego przyprawy korzenne lub owoce cytrusowe i je zagotujemy, by otrzmać pyszny grzaniec. Ważne jest dodanie ich w odpowiednich proporcjach, by uzyskać wyrafinowany smak.

Grzane wino ze skórką pomarańczową i cynamonem

Potrzebujesz: butelki czerwonego, wytrawnego wina; łyżeczkę skórki pomarańczowej; łyżeczkę cynamonu; laskę wanilii; 10 goździków. Przygotowanie: podgrzej wino, dodając do niego przyprawy. Pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania się mikstury, ponieważ wówczas straci wiele właściwości.

Grzane wino z miodem

Potrzebujesz: 0,5 l czerwonego wina; pół szklanki wody; 2 łyżki miodu; 5 goździków; laskę cynamonu. Przygotowanie: podgrzej wino z goździkami i cynamonem, osobno podgrzej na wolnym ogniu miód z wodą, szumując go, a więc zbierając tworzącą się pianę na powierzchni. Przecedź wino i połącz je z miodem. Taka mikstura pomoże ci pozbyć się bólu gardła i kaszlu, dlatego polecana jest przy przeziębieniach.

Grzaniec z owocami

Potrzebujesz: 300 ml czerwonego wina; 200 ml soku porzeczkowego; 50 ml wódki; 2 pomarańcze; szczyptę kardamonu; laskę cynamonu. Przygotowanie: obierz i pokrój pomarańcze, wrzuć je do garnka, a następnie dodaj pozostałe składniki. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Wiktoriańskie grzane wino

Potrzebujesz: butelki czerwonego wina musującego; 2 pomarańcze; 6 goździków; łyżeczkę imbiru; 200 ml soku owocowego (np. malinowego). Przygotowanie: goździki umieść w przekrojonych pomarańczach i włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie podpiecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podgrzej wino z sokiem owocowym i imbirem. Po 3 minutach dodaj pomarańcze i zagotuj, aż do wrzenia.

Grzane piwo z cynamonem i goździkami

Potrzebujesz: litr piwa; 6 goździków; łyżeczkę cynamonu; 2 łyżki miodu; 2 łyżki cukru. Przygotowanie: do piwa wrzuć wszystkie składniki i zagotuj je pod przykryciem, aż do momentu wrzenia.

Grzaniec z piwa imbirowego i rumu

Potrzebujesz: piwo imbirowe; 50 ml ciemnego rumu; szczyptę kardamonu; laskę cynamonu; cząstki pomarańczy. Przygotowanie: do garnka wlej piwo imbirowe i zagotuj je z rumem. Wsyp przyprawy i wrzuć pomarańczę. Aromatyczny napój podgrzewaj aż do wrzenia, po czym zdejmij go z ognia i rozlej do kubków do grzańca.

Grzaniec z rumem i cynamonem

Potrzebujesz: 100 ml ciemnego rumu i 100 ml wody; 40 ml soku z cytryny; łyżkę brązowego cukru; 2 goździki; laskę cynamonu. Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj pod przykryciem do momentu, aż cukier się rozpuści.

Gorące bombardini

Potrzebujesz: 200 ml ajerkoniaku; 100 ml rumu; łyżeczkę imbiru; bitą śmietanę. Przygotowanie: wymieszaj ajerkoniak z rumem i imbirem i je podgrzej na małym ogniu. Po przelaniu do szklanek, udekoruj bitą śmietaną.

#

10_przepisow_na_pyszne_grzance.jpg

Grzaniec bezalkoholowy

Potrzebujesz: torebki herbaty; szklankę wody; 5 goździków; szczyptę imbiru; łyżeczkę miodu; ćwiartkę limonki. Przygotowanie: zaparz herbatę, dodaj do niej miód, goździki i imbir i wymieszaj. Po chwili dodaj cząstki limonki.

Grzaniec dla dzieci

Wydawać by się mogło, że grzaniec to napój zarezerwowany wyłącznie dla dorosłych. Nic bardziej mylnego, dzieciom także możemy przygotować pyszny, rozgrzewający grzaniec, który jest polecany przede wszystkim w okresie osłabionej odporności. Potrzebujesz: szklankę soku wiśniowego; 2 ćwiartki pomarańczy; 4 goździki; szczyptę imbiru; łyżeczkę miodu. Przygotowanie: do garnka wlej sok, wrzuć pomarańczę i dodaj przyprawy. Podgrzej, aż grzaniec zacznie się gotować. Pamiętaj, aby odpowiednio wystudzić grzaniec, tak aby dziecko się nie poparzyło. Po przelaniu do kubka, posłódź miodem do smaku.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro