Zakwas pszenny, jasny suszony, domowy chleb (6541532206)

zakończona
8,00 zł
sprzedaż zakończona
Koszty dostawy
  • List ekonomiczny 3,00 zł
  • Allegro Polecony InPost 3,94 zł
  • List priorytetowy 4,00 zł
Zakupy powyżej 100 zł
  • lokalizacja: Bielsko-Biała
  • czas wysyłki: do 2 dni
  • waga (z opakowaniem): 0.01 [kg]

PIECZENIE NA NATURALNYM ZAKWASIE

samo zdrowie, wielka przyjemność i satysfakcja

PRZESYŁKI

  • SZYBKO: Przesyłki realizuję we wszystkie robocze dni tygodnia
  • TANIO: Koszt przesyłek jest niski, a ponadto łączę zamówienia - płacisz tę samą kwotę, niezależnie od ilości zamówionych sztuk

INNE AUKCJE

U mnie otrzymasz nie tylko najlepszy zakwas naturalny, ale również wyczerpującą informację na temat, jak go używać.

Na moich aukcjach znajdziesz:

  • ZAKWAS naturalny domowy - roczny w postaci aktywnej i suszonej
  • ZAKWAS naturalny piekarniczy- wielopokoleniowy naturalny
  • PORADNIK dotyczący pieczenia na zakwasie w automacie do pieczenia chleba i wypieków sporządzonych wyłącznie na zakwasie
Warto wspomnieć, że dom jest wolny od papierosów i czworonogów, a przy przyrządzaniu wypieków i zakwasu oraz przy suszeniu zakwasu stosuję absolutną higienę, włącznie z wyparzaniem naczyń w zmywarce.

POMOC

Pieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie? Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nie krępuj się mnie zapytać, chętnie pomogę!

ZDJĘCIA

Wszystkie fotografie wypieków użyte w aukcjach są to zdjęcia moich wyrobów, które zostały przygotowane bez użycia drożdży, ani jakichkolwiek innych spulchniaczy czy też "polepszaczy".

Jest to wyłącznie pieczywo z naturalnych składników na zakwasie.

Naturalny ZAKWAS DOMOWY do pieczenia chleba

Licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:

  • naturalny ZAKWAS pszenny jasny w postaci suszonego startera.
  • instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem.

UWAGA - To jest zakwas: naturalny, silny!

Jest to zakwas suszony, który potrzebuje 3 dni od otrzymania przesyłki na obudzenie się i dodatkowo około tygodnia do uzyskania swojej pełnej sprawności w spulchnianiu chleba.


Żywy zakwas, to najzdrowszy i najsmaczniejszy ze spulchniaczy do wypieków.
Jest tani (kupuje się go raz na całe życie), niezawodny i bardzo prosty w hodowli. Psuje się tylko wtedy, gdy nie wiemy, co może mu zaszkodzić.

Mit, że pieczenie na zakwasie jest trudne, bierze się stąd, że aby wypieki się udawały, zakwas musi być dojrzały. Zakwas kilkutygodniowy, czy nawet kilkumiesięczny jest niestabilny - wypieki z niego rzadko się udają. Natomiast stary, stabilny zakwas - to gwarancja chleba o niezmiennej jakości. To jest tajemnica każdej piekarni.

Starter żywego, dojrzałego i stabilnego zakwasu oraz wiedzę, jak z niego korzystać w nieskończoność, dostaniesz właśnie na tej aukcji.

Po co używać akurat ZAKWASU?

Lista przyczyn jest bardzo długa, wymienię więc tylko najważniejsze.

  1. Wypieki pieczone na zakwasie są dużo zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczone na jakimkolwiek innym spulchniaczu, nawet naturalnym - takim jak drożdże.
  2. Wypieki pieczone na zakwasie są spójne, nie kruszą się przy krojeniu.
  3. Chleb bierze swój charakterystyczny, chlebowy smak właśnie z zakwasu. Wszelkie "mieszanki" chlebowe zawierają zakwas suszony lub preparaty sztuczne, mające przypominać smak zakwasu.
  4. Wypieki upieczone na zakwasie można jeść na gorąco (nie spowodują dolegliwości żołądkowych tak, jak te drożdżowe).
  5. Wypieki upieczone na zakwasie nie mają substancji konserwujących, a jednak długo pozostają świeże.
  6. Przy antybiotykoterapi i drożdżycy chleb na zakwasie jest wskazany, w przeciwieństwie do chleba na drożdżach.
  7. Zakwas jest najtańszym ze spulchniaczy - rozmnaża się go w domu i bardzo łatwo, a można na nim piec nie tylko chleb, ale i ciasta.
  8. Pieczenie na zakwasie jest łatwe - wystarczy wiedzieć, jak to robić.
  9. Zakwas jedzony na surowo leczy zgagę i inne dolegliwości żołądkowe oraz uzupełnia dobroczynne szczepy flory bakteryjnej jelit, jeśli została ona zniszczona przez antybiotyki. Zastępuje więc drogie jogurty i probiotyki.

Co to jest ZAKWAS?
Żywy ZAKWAS, to odpowiednia odmiana bardzo korzystnych dla człowieka bakterii, między innymi kwasu mlekowego, które spulchniają chleb.
Bakterie zakwasu nie tylko spulchniają chleb. Czynią one też mąkę razową znacznie lepiej strawną dla organizmu, a zjedzone na surowo - uzupełniają florę bakteryjną układu pokarmowego człowieka, zapobiegając zgadze i wzmacniając odporność człowieka. To dlatego wypieki zrobione na zakwasie można, w przeciwieństwie do tych zrobionych na drożdżach, spokojnie jeść natychmiast po upieczeniu - na ciepło, nie obawiając się problemów z żołądkiem.
Oczywiście samych bakterii nie da się hodować w domu bez odpowiedniego podłoża. Podłożem dla bakterii zakwasu jest mąka. Ja dokarmiam zakwas mąką pszenną typ 650 - ale Ty możesz bardzo łatwo zmienić ją na swoją ulubioną.
Zakwas dokarmia się mąką tylko wtedy, gdy jest nam potrzebny do upieczenia chleba lub raz w tygodniu. Pozostały czas może sobie spokojnie spędzić w lodówce, nie wołając "jeść" ;) .
Co to jest STARTER?
STARTER , inaczej matka zakwasu, to taka porcja zakwasu, która po wymieszaniu z mąką i wodą zamieni tę mąkę w ciągu kilku godzin na zakwas.
Wysyłam następujące ilości starterów:
  • starter zakwasu aktywnego - 2 pełne łyżki, czyli ok. 30g
  • starter zakwasu suszonego - 1 mała łyżeczka, czyli 5g
Już mała łyżeczka zakwasu aktywnego jest całkowicie wystarczającym starterem - po dodaniu do niego na przykład 200g mąki i 200g wody i odczekaniu ok. 8 godzin uzyskujemy 400g nowego zakwasu, gotowego do pieczenia chleba.
Te 8 godzin jest przykładowe - ponieważ możemy ten czas przyspieszyć odpowiednią temperaturą.
To, że wysyłam więcej, niż potrzeba na starter - wynika z tego, że jest to optymalna ilość, aby zakwas aktywny przeżył transport w najlepszej kondycji.
Czy lepiej wybrać starter SUSZONY, czy AKTYWNY?
Moje zdanie jest takie, że najlepiej kupić jedną porcję startera AKTYWNEGO i jedną SUSZONEGO - wtedy aktywny można użyć natychmiast, a suszony można zostawić sobie na "czarną godzinę", gdybyśmy kiedyś przez przypadek przegrzali zakwas albo zostawili go długo bez karmienia. Ale zaraz sam wybierzesz:
Starter AKTYWNY, jest to po prostu łyżka zakwasu, odpowiednio zabezpieczona przed zniszczeniem na czas transportu.
Plusem kupienia zakwasu aktywnego jest to, że natychmiast po otrzymaniu paczki możesz ją wymieszać z mąką i już po 4-8 godzinach będziesz miał gotowy zakwas na swój pierwszy chleb.
Dobrze przygotowany na czas transportu zakwas aktywny przeżyje bez szkody - w zależności od temperatury - transport trwający od 4 dni nawet do 2 tygodni. Ale oczywiście, im krócej - tym lepiej, dlatego zakwas aktywny zawsze polecam wysyłkę priorytetem.
Zakwas w postaci aktywnej ma kwaśny odczyn, co całkowicie zabezpiecza go przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Jeśli więc po dokarmieniu rośnie - znaczy to, przeżył podróż bez żadnego szwanku.
Starter SUSZONY, to porcja zakwasu wysuszonego. Bakterie kwasu mlekowego są w takiej porcji w postaci przetrwalników, wytrzymujących bez dokarmiania minimum rok. Aby go wybudzić, po prostu dodajesz do niego wodę oraz mąkę, regularnie mieszasz i po kilku dniach masz zakwas gotowy do rozmnażania i do pieczenia chleba. Minusem zakupu startera suszonego jest to, że bakterie wybudzają się stopniowo, są na początku nieco jakby "ospałe" i tak naprawdę dopiero po tygodniu wracają do swojej zwykłej formy i naprawdę dobrze działają.

Na moich aukcjach znajdziesz startery zakwasu w obu formach: suszonej i aktywnej.

Czy lepiej wybrać zakwas JASNY czy RAZOWY?

Sprzedaję dwa rodzaje naturalnego, żywego zakwasu: razowy i jasny.

Zakwas ŻYTNI został wyhodowany przeze mnie półtora roku temu z czystej wody i mąki żytniej razowej typ 2000, bez żadnych innych dodatków. Jest stabilny i daje zawsze udane wypieki.

Chleb ciemny żytni upieczony na zakwasie żytnim razowym:

Chleb jasny pszenny upieczony na zakwasie żytnim jasnym:

Zakwas PSZENNY pochodzi z piekarni w okolicach Krakowa, gdzie zakwas ten był utrzymywany w aktywności od kilku pokoleń. Był dokarmiany bardzo często (nawet co 4 godziny), dlatego rośnie szybciej, niż zakwas żytni w tych samych warunkach. Zakwas piekarniczy zwykle szybciej się też wybudza z postaci suszonej, daje większe wypieki, niż domowy, ale znacznie łatwiej go zepsuć nieumiejętnym postępowaniem, niż domowy. Dokarmiam go mąką pszenną typ 650.

Chleb ciemny żytni upieczony na zakwasie pszennym:

Chleb jasny pszenny upieczony na zakwasie pszennym jasnym:

Chleby pieczone na obu zakwasach są równie dobre. Zakwas pszenny szybciej rośnie, a więc przygotowanie chleba może trwać krócej, niż przy żytnim. Często wypieki na zakwasie pszennym są lepiej spulchnione, niż na żytnim. Z drugiej strony mówi się, że długi czas fermentacji sprzyja lepszemu rozłożeniu związków fitynowych zawartych w mące razowej, co przemawiałoby za zakwasem żytnim razowym dla razowców. Moim zdaniem zakwas jasny na mące pszennej 650 lepiej nadaje się do wypieków jasnych - jasnego chleba, bułek i ciast, natomiast zakwas razowy na mące żytniej 2000 lepiej nadaje się do ciężkich, ciemnych chlebów razowych.

Ja dla celów aukcji utrzymuję w aktywności wszystkie zakwasy i używam ich w pieczeniu na zmianę. Kultury utrzymuję w czystości, nigdy ich nie mieszając.

INSTRUKCJA a PORADNIK

Wraz z zakupionym zakwasem otrzymasz INSTRUKCJĘ, jak go wybudzić i jak z nim dalej postępować (wybudzać i rozmnażać). W instrukcji nie ma nic na temat samego pieczenia chleba, ponieważ zwykłe przepisy są dostępne w internecie, ale same przepisy to za mało, aby szybko opanować tę sztukę.

Szybko i łatwo nauczysz się pieczenia na zakwasie z PORADNIKA.

Na innych moich aukcjach jest dostępny PORADNIK , który naprawdę warto go kupić, ponieważ zawiera nie tylko przepisy, ale i zebrane lata doświadczeń w pieczeniu chleba w automacie i roku doświadczeń z pieczenia chleba i ciast na zakwasie.

Dlaczego warto kupić zakwas u mnie:
  1. Najlepsza jakość. Starter zakwasu kupuje się tylko raz, a potem wciąż się z niego korzysta - więc warto zadbać o to, żeby jego jakość była najlepsza;
  2. Tania i szybka wysyłka. Ustalam najtańsze z możliwych formy wysyłki, zawsze towary łączę w jedną paczkę, zabezpieczając ją tak, aby towar nie uległ uszkodzeniu ani wymieszaniu. Wysyłam ją nie przekraczając 24 godzin od zamówienia;
  3. Czystość. Bardzo dbam o czystość zakwasów i są one suszone w sterylnych warunkach. Do zakwasu używam oddzielnych naczyń i sztućców wyparzanych w zmywarce. W całym moim mieszkaniu nie pali się papierosów, nie mamy też żadnych zwierząt.
  4. Gwarancja. Gdyby nie udało Ci się obudzić zakwasu, obiecuję Ci za cenę wysyłki wysłać następny starter;
  5. Wybór. Oferuję Ci różne rodzaje zakwasu do pieczenia chleba pokazując, czym się one różnią. Możesz więc kupić taki, jaki Tobie będzie najbardziej odpowiadał albo kupić kilka rodzajów równocześnie i sprawdzić, który wolisz;
  6. Wiedza. U mnie możesz kupić bez dodatkowych kosztów wysyłki poradnik, który szybko i przystępnie nauczy Cię, jak piec na zakwasie. Zapewniam Cię, że to wiedza wynikająca z doświadczenia i wiele z jej tajników nie jest dostępnych w internecie; Wszystko sprzedaję ze szczegółową instrukcją;
Zapraszam do zakupu!

Przypominam, że licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:

  • naturalny ZAKWAS chlebowy pszenny w postaci suszonego startera.
  • instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem (uwaga - przy zakupie kilku zakwasów wysyłam jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).


Zobacz nasze pozostałe aukcje:

Strona "o mnie" Wszystkie aukcje

wysyłka gratis
Wysyłka gratis
Aby otrzymać Wysyłkę Gratis, kup u basik_m1 za co najmniej 100 zł.
metody płatności
  • PayU
  • Zwykły przelew bankowy
    • BRE BANK SA 07 1140 2004 0000 3102 6847 0677
płatność z góry
maksymalnie w paczce
Allegro Polecony InPost 3,94 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 5 dni
Allegro Paczkomaty InPost 8,60 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
Allegro Kurier InPost 12,18 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
List polecony priorytetowy 7,00 zł
kolejna sztuka: 0,50 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 3 dni
List polecony ekonomiczny 6,00 zł
kolejna sztuka: 0,50 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 5 dni
Paczka pocztowa ekonomiczna 12,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 5 dni
List ekonomiczny 3,00 zł
kolejna sztuka: 0,50 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 5 dni
List priorytetowy 4,00 zł
kolejna sztuka: 0,50 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 3 dni
Odbiór osobisty po przedpłacie 0,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: -
przybliżony czas realizacji: 2 dni
płatność przy odbiorze
maksymalnie w paczce
Allegro Paczkomaty InPost 11,49 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
Allegro Kurier InPost 15,68 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
Przesyłka pobraniowa priorytetowa / Paczka24 pobranie 20,00 zł
kolejna sztuka: 1,00 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
Przesyłka pobraniowa / Paczka48 pobranie 17,00 zł
kolejna sztuka: 1,00 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 4-5 dni
Odbiór osobisty 0,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: -
przybliżony czas realizacji: 2 dni
Paczka24 Odbiór w Punkcie 18,00 zł
kolejna sztuka: 1,00 zł
maksymalnie w paczce: 15
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
dodatkowe informacje