Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów + Sygnały (6541811670)

zakończona
139,90 zł
sprzedaż zakończona

nie było ofert kupna

Koszty dostawy
  • E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie
  • E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie 7,00 zł
  • Allegro Paczkomaty InPost 8,60 zł
  • lokalizacja: Warszawa
  • czas wysyłki: natychmiast
  • stan: nowe
Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt
Kontakt

E-mail: info@agroswiat.pl

Telefony:

22 226-67-76

512-223-991

500-45-4567

Fax.: 22-434-60-68
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:
72114020040000320239­495364


50102055581111151500­300071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

Przedmiotem aukcji są dwie książki:

Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów plus Sygnały brojlerów. Praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych

Sygnały brojlerów. Praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych
Wydawnictwo: Apra
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Apra, 2016
  • Liczba stron : 120
  • Oprawa i wymiary: miękka, 205 x 265 mm
  • ISBN: 978-90-8740-265-5
  • Poradnik ten w łatwy i przystępny sposób przedstawia praktyczną wiedzę dotyczącą działu produkcji zwierzęcej, jaką jest produkcja kurcząt rzeźnych.

    Brojlery to szybko rosnące ptaki, które wymagają stałej opieki. Nie ma czasu na poprawianie popełnionych błędów. Wszelkie błędy w prowadzeniu stada są bardzo kosztowne.

    Dlatego też najważniejsze jest ich unikanie. Ptaki nieustannie wysyłają sygnały o ich zdrowiu, otoczeniu i komforcie, przy zapewnieniu właściwych warunków środowiska. Właściwe prowadzenie stada rozpoczyna się od poprawnego odczytania tych sygnałów w praktyce.

    Czy rozpoznajesz sygnały wysyłane przez swoje brojlery? Obserwuj pojedyncze ptaki oraz całe stado.

    A czy wiesz co zrobić, gdy ptaki za bardzo rozrzucają pasze, albo gdy mają brudne pióra? Czy wiesz, jaka jest różnica między biegunką chorobową a właściwymi odchodami jelitowymi? Jak rozpoznajesz głodnego kurczaka, gdy stado właśnie zostało nakarmione?

    Książka „Sygnały brojlerów" podąża za cyklem produkcyjnym fermy. Każdy etap został tu omówiony z wyróżnieniem najważniejszych jego aspektów. Ten przewodnik skupiony jest na prowadzeniu stada broj­lerów, pozwoli on polepszyć ich dobrostan i warunki produkcyjne, co z kolei wpłynie na wyniki ekonomiczne producenta.

    „Sygnały brojlerów" to praktyczny przewodnik, który pokaże, w jaki sposób odbierać sygnały od ptaków na każdym etapie użytkowania i w jaki sposób je inter­pretować oraz jakie podjąć działania.

    Popraw swoje wyniki i dobrostan ptaków

    Teoretycznie wszyscy wiemy mniej więcej, co robić. Jednak nie każdy producent drobiu stosuje teorię w praktyce. Natomiast „Sygnały brojlerów" są poświęcone nie tylko spostrzeżeniom, ale również skoncentrowane na tym, jak zamienić wiedzę w skuteczne działanie. Poprzez nieustanne sprawdzanie sygnałów i ich analizowanie możesz krok po kroku zoptymalizować swoje metody prowadzenia stada.

    Kroki w kierunku polepszenia prowadzenia stada:

    1. Co widzę?

    2. Dlaczego do tego doszło?

    3. Co powinienem zrobić?

    Przez ciągłe zadawanie sobie tych pytań i konstruktywne korygowanie sposobu prowadzenia stada i opieki nad ptakami twoje wyniki znacząco się poprawią.

    Zdrowe, wolne od stresu brojlery zapewnią ci zyski.

    Uwaga skupiona na brojlerach

    Brojlery rosną bardzo szybko w ciągu krótkiego czasu. Często nie jest to odpowiednio podkreślone. Dlatego gdy podejmujesz jakieś działanie, nie myśl w kategoriach dnia, ale raczej w godzinach lub jeszcze krótszych okresach. Nawet najmniejsze zaburzenie może naruszyć delikatny proces wzrostu. W efekcie może dojść do zatrzymania wzrostu, zachorowań oraz padnięć ptaków. Jako producent drobiu niewiele możesz zrobić, gdy coś pójdzie źle. Dlatego ważniejsze jest, aby zapobiegać problemom albo w ostateczności natychmiast reagować na sygnały. Jednak kiedy jest już za późno, upewnij się, że znając ten problem, unikniesz go następnym razem. Brojlery przekazują wiele za pomocą sygnałów o ich zachowaniu, cechach fizycznych i ich środowisku. Właśnie o tym jest książka Sygnały brojlerów.

    Patrz - Myśl - Działaj

    Pojawiający się w treści wątek to „Patrz - Myśl - Działaj". Oprócz bliższych obserwacji, na które będziesz potrzebować nieco więcej czasu, bardzo ważną umiejętnością jest rozpoznanie sygnałów we właściwym kontekście. Co rzeczywiście zauważyłeś i co to oznacza? Tylko wtedy możesz podjąć właściwe działania. Każdy może lepiej nauczyć się, jak poprawnie obserwować i zrozumieć brojlery. Dzięki temu możesz poprawić produkcję, zdrowotność stada i dobrostan ptaków. Bardzo często producenci drobiu są tak zaangażowani w produkcję, że nie zauważają szczegółów i wszystko im wydaje się normalne. Dlatego też należy unikać tzw. „fermowej ślepoty". Określ rzeczy, których rutynowo możesz nie zauważać i wyeliminuj je. Bądź krytyczny. Nie obawiaj się zmian. Mówiąc krótko - zadawaj sobie pytania: czy to, co widzę jest właściwe czy może powinno być inaczej?

    To nie podręcznik

    Sygnały brojlerów to nie podręcznik wypełniony tabelami z normami i standardami. Głównym celem tej książki jest pomoc w wyćwiczeniu ciebie w odbieraniu sygnałów od ptaków. To zachęci cię do zapoznania się z nimi i zgłębiania tematu na bieżąco i później. Możesz też przeczytać jedną lub dwie strony i wrócić do reszty później. Za każdym razem odkryjesz coś nowego.

    Jak skonstruowano tę książkę?

    Książka podąża za cyklem produkcyjnym na fermie brojlerów. Dla każdego wieku opisano różne istotne zagadnienia, na które należy zwrócić większą uwagę, a to, co może mieć szczególne znaczenie - dodatkowo wy-różniono.

    Książka rozpoczyna się od nauczenia Ciebie, w jaki sposób obserwować. Następnie skupia się na środowisku życia brojlerów. W tym miejscu opisano okres przygotowań do nowego cyklu i „ciepłego" powitania nowych ptaków. Zamieszczono też rozdział o stadach rodzicielskich. Pomimo że zasługują one na opisanie ich w odrębnej książce, nie można było ich pominąć w opracowaniu o brojlerach. Ostatecznie zawarto dwie istotne rzeczy, o których należy pamiętać: najważniejszy jest brojler, a jedyną osobą, która podejmuje decyzje, jesteś Ty. Ta książka jest pomocą, a każdy, kto nad nią pracował, ma nadzieję, że przyniesie korzyści ptakom, a tobie pomoże w efektywnym prowadzeniu stada brojlerów.

    Użyj wszystkich swoich zmysłów

    Jeżeli zwracasz uwagę tylko na aspekty produkcyjne (przyrost dzienny, wykorzystanie paszy i wody itp.), możesz przeoczyć inne ważne sygnały od brojlerów i ze środowiska - mikroklimatu, w jakim żyją. Zawsze wykorzystuj wszystkie swoje zmysły. Nawet zanim wejdziesz do brojlerni, usłyszysz, czy ptaki wydają inne niż zwykle odgłosy. Zatrzymaj się przed drzwiami przez chwilę, nie wchodź od razu do środka. Popatrz przez okno i posłuchaj, nie niepokojąc stada. Zwróć uwagę na rozmieszczenie ptaków. Kiedy wchodzisz do środka, powąchaj, wyczujesz, czy mikroklimat w budynku jest w porządku, czy może występuje problem z pomiotem lub wentylacją. Użyj wzroku i słuchu, aby ocenić aktywność ptaków i czy reagują bardziej, czy mniej lub inaczej niż zazwyczaj. Użyj swoich zmysłów również do obserwacji ciepła i zimna lub przeciągów w brojlerni. Każdą nieprawidłowością należy się zająć.

    Spis treści

    1. Patrząc uważniej, zobaczysz więcej

    Odbieranie sygnałów; Wykorzystywanie sygnałów; Zmysły; Anatomia; Struktura paszy: pobranie i strawność; Fazy żywienia; Co mówią liczby?; Częstotliwość; Główne parametry

    2. Środowisko życia brojlerów

    Klimat zewnętrzny wpływa na wybór systemu utrzymania; Mikroklimat; Inne syte my chowu; Wentylacja i ogrzewanie; Temperatura + wilgotność = ciepło; Wygodny klimat; Systemy wentylacji; Właściwa temperatura i prędkość ruchu powietrza; Ocena wentylacji w kurniku; Wentylacja; Pobranie wody; Dobra jakość wody; Wrażliwe młode pisklęta; Stosunek woda/pasza a zdrowotność jelit; Cząsteczki w wodzie do pojenia (biofilm); Podłogi i ściółka; Jakość ściółki; Oświetlenie; Bioasekuracja dla zysków i korzyści

    3. Przygotowanie do nowego rzutu

    Obsada; Raport z ubojni źródłem informacji; Czystość ogranicza zakażenia; Czyszczenie i dezynfekcja; Nie czyść wyłącznie wnętrza kurnika; Szkodniki; Papier dla piskląt; Chłodna, świeża woda; Zagrożenia podczas transportu: higiena i stres

    4. Tydzień 1: ważny dobry start...

    Jakość jednodniowych piskląt; Pierwszy dzień; Ostrożne opróżnianie koszy transportowych; Wychłodzone kurczęta; Dobre rozmieszczenie obsady; Właściwe pobieranie paszy; Zadbaj, aby pisklęta piły; Aby wiedzieć, trzeba zmierzyć!; Zapalenie woreczka żółtkowego lub zakażenia pępka; Słabe pisklęta; Rozpoznawanie przyczyn padnięć

    5. Tydzień 2: dalszy wzrost i rozwój

    Uwaga na... zachowanie; Obserwacja cech fizycznych; Nie więcej niż sześć godzin ciemności; Natężenie światła; Szczepienia; Metody szczepień; Właściwe szczepienie - sztuka sama w sobie; Ogranicz podawanie antybiotyków do minimum

    6. Tydzień 3: zdrowotność jelit

    Patrząc od jednego końca...; Obserwacja odchodów; Pomarańczowe strzępki; Składniki paszy; Dodatki paszowe/stymulatory wzrostu; Mokry pomiot: Clostridium – bakteryjne zapalenie jelit – dysbakterioza; Kokcydioza; Jak stosować kokcydiostatyki?; Leczenie schorzeń jelit; Ryzykowne okresy przy zmianie paszy

    7. Tydzień 4: układ oddechowy

    Morfologia układu oddechowego; Mikroklimat w brojlerni; Strefa zagrożenia - powyżej 30°C; Zaburzenia w oddychaniu

    8. Tydzień 5: kondycja nóg

    Eliminacja ptaków z kulawizną; Kulawizny i ich przyczyny; Zakażenia enterokokami; Stopy i skoki; Zapobieganie zmianom na poduszkach stóp; Zadrapania na skórze przy złej kondycji nóg; Jakość ściółki; Ściółka jako źródło ciepła; Mokry pomiot

    9. Koniec odchowu i ubój

    Wzrost śmiertelności; Czy w czasie karencji może pojawić się kokcydioza?; Inne systemy utrzymania oraz rasy, rody, linie i mieszańce ptaków; Choroby starszych brojlerów; Wyłapywanie, załadunek i transport do ubojni; Przygotowanie do załadunku; Sztuka wyłapywania; Przyjazd do ubojni; Sprzedaż żywca czy chłodzonych tuszek?; Białe i ciemne mięso

    10. Stada rodzicielskie

    Powolny wzrost w trakcie wychowu; Równoczesne osiąganie dojrzałości płciowej; Koguty; Transmisja zakażenia z kur na brojlery; Odporność piskląt; Młode stado rodzicielskie; Jaja wylęgowe

    Indeks


    Tytuł Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów
    Autor Adam Mazanowski
    Wydawca Pro Agricola
    Rok wydania 2011
    Liczba stron 246
    Wymiary 170 x 245mm
    Okładka twarda
    ISBN 978-83-917877-3-1

    Książka, jest dawno oczekiwaną i nie­zbędną pozycją literatury fachowej, z dziedziny drobiarstwa. W treści książki, autor wy­korzystał swoje doświadczenie badawcze i praktyczne, co spowodowało, że ujęto w niej najnowsze technologie produkcji kurcząt brojlerów, dostosowane do wymogów UE.

    Książka w sposób nowoczesny i kompleksowy ujmuje zagadnienia wyczerpujące temat produkcji brojlerów.

    Szeroko omówiono:

    - rasy, rody i zestawy kur mięsnych, technologie hodowli, reprodukcję, postępowanie z jajami wylęgowymi, technologię lęgu i postępowanie z pisklętami,

    - lokalizację fermy, budowę, wyposażenie brojlerni i oddziaływanie fermy na środowisko,

    - przygotowanie pomieszczeń do odchowu,

    - ściółkę w odchowie kurcząt,

    - środowisko dla kurcząt brojlerów i zależności użytkowości od środowiska,

    - żywienie kurcząt brojlerów, racjonalizację i higienę żywienia,

    - okresy odchowu kurcząt brojlerów i zasady produkcji ekologicznej,

    - przygotowanie do uboju, transport do rzeźni, ubój i obróbkę poubojową oraz ocenę jakości surowca,

    - higienę i profilaktykę odchowu kurcząt brojlerów oraz pięć grup chorób.

    Książkę autor kończy omówieniem zagadnień ekonomiki produkcji kurcząt brojlerów.

    Książka przeznaczona jest głównie dla producentów drobiu i pracowników (dorad­ców) z instytucji branżowych oraz studentów kierunków rolniczych, zootechnicznych i weterynaryjnych, a także nauczycieli szkół średnich o profilu rolniczo-hodowlanym.

    Książka obejmuje zagadnienia związane z produkcją jaj wylęgowych, przeznaczonych do uzyskania pełnowartościowych piskląt brojlerów. Zawiera podstawy rozmieszczenia i budowy pomieszczeń, ich wyposażenia oraz oddziaływania fermy brojlerów na środowisko przyrodnicze. Wskazuje także na możliwości zmniejszenia skażeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych, powstałych w wyniku działalności fermy. Dużo uwagi poświęcono w książce przygotowaniu pomieszczeń do odchowu brojlerów, kładąc szczególny nacisk na warunki środowiskowe i jakość ściółki.

    Obszerny rozdział stanowi żywienie kurcząt brojlerów. Ma to szczególne znaczenie, bowiem ciągle doskonalone kury rodzicielskie i ich potomstwo (kurczęta brojlery) wymagają coraz doskonalszego żywienia i coraz lepiej dostosowanych do ich potrzeb warunków środowiskowych. Dla ułatwienia prowadzenia stad kurcząt brojlerów podzielono cały odchów na okresy. Prawidłowe warunki środowiskowe i właściwe żywienie brojlerów, przestrzeganie zasad profilaktyki odchowu, a także przygotowanie kurcząt do uboju i ich transport do rzeźni, mają znaczący wpływ na jakość surowca.

    Kurczęta brojlery, pochodzące po rodach selekcjonowanych przez wiele lat na dużą użytkowość mięsną, wykazują znaczną wrażliwość na niekorzystne wpływy środowiska oraz na gorszą jakość czy skład paszy. Intensyfikacja odchowu powoduje też większe zagrożenie epidemiologiczne, pojawiły się również nowe jednostki chorobowe. Dlatego dużo miejsca poświęcono higienie i profilaktyce odchowu kurcząt brojlerów, a także chorobom i ich zapobieganiu. Ostatni rozdział stanowi podsumowanie, które dotyczy przede wszystkim czynników wpływających na efektywność produkcji kurcząt brojlerów.

    Książka przeznaczona jest dla producentów kurcząt brojlerów, ale może być też przydatna dla dostawców jaj i kierowników zakładów wylęgowych. Mogą z niej także skorzystać pracownicy służb zootechnicznych, lekarze weterynarii oraz studenci uniwersytetów przyrodniczych i rolniczych.

    Spis treści:

    Wstęp 5

    Produkcja kurcząt brojlerów 6

    Kury mięsne 9

    Rasy, rody, zestawy międzyrodowe 9

    Tendencje w hodowli kur mięsnych 11

    Reprodukcja 14

    Postępowanie z jajami wylęgowymi 27

    Technologia lęgu 30

    Postępowanie z pisklętami 35

    Pomieszczenia dla brojlerów 40

    Lokalizacja fermy 40

    Charakterystyka elementów budowy 43

    Wyposażenie brojlerni 54

    Oddziaływanie fermy na środowisko 60

    Przygotowanie pomieszczenia do odchowu 67

    Ściółka w odchowie kurcząt brojlerów 76

    Środowisko dla kurcząt brojlerów 85

    Temperatura i wilgotność 85

    Wentylacja (wymiana powietrza) 92

    Światło w brojlerni 97

    Środowisko a użytkowość 101

    Żywienie kurcząt brojlerów 104

    Potrzeby pokarmowe 104

    Pasze i mieszanki paszowe 118

    Dodatki paszowe 128

    Formy mieszanki 145

    Woda jako pasza 149

    Racjonalizacja i higiena żywienia 152

    Okresy odchowu kurcząt brojlerów 154

    Odchów początkowy 154

    Odchów od 11 do 22 dnia życia 163

    Odchów od 23 dnia życia do uboju 171

    Zasady produkcji ekologicznej 176

    Ubój i obróbka poubojowa kurcząt brojlerów 180

    Przygotowanie do uboju 182

    Transport do rzeźni 184

    Ubój i obróbka poubojowa 186

    Ocena jakości surowca 192

    Higiena i profilaktyka odchowu kurcząt brojlerów 199

    Choroby bakteryjne 204

    Choroby wirusowe 211

    Choroby metaboliczne i niedoborowe 215

    Choroby pasożytnicze 224

    Choroby grzybicze i mikotoksykozy 229

    Zapobieganie chorobom 235

    Ekonomika produkcji kurcząt brojlerów 239

    tematyka_weterynaria

    Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!
    wysyłka gratis
    metody płatności
    • PayU
    • Zwykły przelew bankowy
    płatność z góry
    maksymalnie w paczce
    Allegro Paczkomaty InPost 8,60 zł
    kolejna sztuka: 0,00 zł
    maksymalnie w paczce: 1
    przybliżony czas realizacji: 1-2 dni
    Przesyłka kurierska 17,00 zł
    kolejna sztuka: 0,00 zł
    maksymalnie w paczce: 100
    przybliżony czas realizacji: 1 dzień
    Paczka pocztowa priorytetowa 11,00 zł
    kolejna sztuka: 0,00 zł
    maksymalnie w paczce: 100
    przybliżony czas realizacji: 1 dzień
    E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie
    kolejna sztuka:
    maksymalnie w paczce: 1
    przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
    płatność przy odbiorze
    maksymalnie w paczce
    Przesyłka kurierska pobraniowa 19,00 zł
    kolejna sztuka: 0,00 zł
    maksymalnie w paczce: 100
    przybliżony czas realizacji: 1 dzień
    Przesyłka pobraniowa priorytetowa / Paczka24 pobranie 13,10 zł
    kolejna sztuka: 0,00 zł
    maksymalnie w paczce: 100
    przybliżony czas realizacji: 1-2 dni
    E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie 7,00 zł
    kolejna sztuka: 0,00 zł
    maksymalnie w paczce: 1
    przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
    zwrot towaru w ramach odstąpienia od umowy
    Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego"). Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

    Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedający może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu.

    Jeśli wybrałeś formę wysyłki Allegro Polecony InPost, Allegro Kurier InPost lub Allegro Paczkomaty InPost z darmowym zwrotem, nie poniesiesz żadnych dodatkowych kosztów z tytułu zwrotu przedmiotu i będziesz mógł go dokonać bezpośrednio z poziomu list kupionych przedmiotów w Moim Allegro. Dodatkowo, jeśli wybrałeś Allegro Kurier InPost (za pobraniem), w cenie zawarte jest ubezpieczenie przesyłki do wartości 5.000 zł.
    dodatkowe informacje
    Wystawiam faktury VAT

    dane sprzedawcy

    AGROŚWIAT to księgarnia, której oferta przeznaczona jest dla ogrodników, hodowców zwierząt, lekarzy weterynarii, uczniów średnich szkół rolniczych i studentów akademii rolniczych, leśników oraz działkowców.

    kontakt

    zwroty

    czas na odstąpienie od umowy: 14 dni

    adres do zwrotu:
     
    Odstąpienie od umowy Zgodnie z Ustawą z 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta, konsument (klient będący osobą fizyczną, dokonujący zakupu w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą), może w terminie 14 dni odstąpić od zakupu bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów innych niż przewidziane przez przepisy prawa. Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się od objęcia rzeczy w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku, gdy zamówienie obejmuje wiele rzeczy, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – od objęcia w posiadanie ostatniej rzeczy, partii lub części. Konsument może odstąpić od umowy, składając oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Oświadczenie można złożyć na formularzu dostępnym pod adresem www.agroswiat.pl/formularz-zwrotu.pdf i przesłać je e-mailem na adres info@agroswiat.pl lub pocztą na adres AGROŚWIAT ul. Elegijna 35, 02-787 Warszawa. Nie wyklucza to możliwości złożenia dowolnego oświadczenia jednoznacznie informującego o swojej decyzji o odstąpieniu od umowy. Otrzymanie oświadczenie zostanie niezwłocznie potwierdzone. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Konsument ma obowiązek zwrócić zamówione towary niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia w którym odstąpił od umowy na adres AGROŚWIAT ul. Elegijna 35, 02-787 Warszawa. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem. W przypadku odstąpienia od umowy, księgarnia zwraca konsumentowi wszystkie otrzymane od konsumenta płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego sposobu dostawy innego niż najtańszy oferowany przez księgarnię sposób dostarczenia. Konsument ponosi bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy – koszt odesłania oraz zabezpieczenia towaru na czas transportu. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy. Prosimy o zapakowanie i zabezpieczenie odsyłanych towarów w sposób uniemożliwiający ich zniszczenie podczas transportu. Prawo do odstąpienia od umowy nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umowy w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu oraz umowy o dostarczenie dzienników, periodyków lub czasopism, z wyjątkiem umowy o prenumeratę. Sklep niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwróci konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności w tym koszty dostarczenia rzeczy. Zwrot płatności następuje zawsze po otrzymaniu rzeczy lub dostarczeniu przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.

    reklamacje

    Reklamacja Sprzedawca ma prawny obowiązek dostarczenia towarów bez wad. Nie dotyczy to wad, które zostały wskazane w opisie towaru. Jeżeli otrzymany przez Klienta towar jest wadliwy, Klient może skorzystać z uprawnień przysługujących mu od Sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady towaru. Nie dotyczy to wad, które zostały wskazane w opisie towaru. Klient może zgłosić przysługujące mu roszczenia z tytułu rękojmi e-mailem na adres info@agroswiat.pl lub pocztą na adres AGROŚWIAT ul. Elegijna 35, 02-787 Warszawa. Reklamowany towar należy odesłać na adres AGROŚWIAT ul. Elegijna 35, 02-787 Warszawa. Prosimy o załączenie do reklamacji dowodu zakupu towaru. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem Klienta, jeżeli sprzedany towar ma wadę fizyczną lub prawną -rękojmia, gdzie wadą fizyczną jest niezgodność dostarczonych produktów z umową. Klient ma prawo do złożenia reklamacji w ciągu 2 lat od daty wydania mu danego produktu przez księgarnię. Nie dotyczy to wad, które zostały wskazane w opisie towaru. Księgarnia w ciągu 14 dni ustosunkuje się do reklamacji Klienta i powiadomi go o sposobie dalszego postępowania. Jeżeli sprzedany towar ma wadę, Klient może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że księgarnia niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla Klienta wymieni wadliwy towar na wolny od wad albo wadę taką usunie. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość towaru z wadą pozostaje do wartości towarów bez wady. Klienta nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada towaru jest nieistotna lub żądać wymiany towaru na wolny od wad albo usunięcia wady z zastrzeżeniami i na zasadach określonych we właściwych przepisach Kodeksu cywilnego. Jeżeli Klientem jest Konsument, może żądać usunięcia wady. Jeżeli Klient będący Konsumentem zażąda wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a księgarnia nie ustosunkuje się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że żądanie to zostało uznane za uzasadnione. Koszty, związane z odesłaniem towaru reklamowanego po otrzymaniu przesyłki i rozpatrzeniu reklamacji. Księgarnia odpowiada za wady zakupionych towarów na podstawie przepisów Kodeksu Cywilnego. Informujemy, iż nie przyjmujemy przesyłek odsyłanych do nas za pobraniem lub na nasz koszt. Kupujący będący konsumentem ma możliwość skorzystania z pozasądowego sposobu rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń przed Stałym Polubownym Sądem Konsumenckim przy Wojewódzkim Inspektorze Inspekcji Handlowej w Warszawie. Informacje o sposobie dostępu do ww. trybu i procedur rozstrzygania sporów, znajdują się na stronie UOKiK, w zakładce Rozstrzyganie sporów konsumenckich. W sprawach nieuregulowanych niniejszym regulaminem obowiązują przepisy kodeksu cywilnego oraz ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta.

    pozostałe informacje

    Właścicielem konta Allegro agroswiat_pl jest AGROŚWIAT Internetowa Księgarnia Rolnicza Mateusz Zdanowski, wpisany przez Prezydenta m.st. Warszawy do Ewidencji Działalności Gospodarczej pod numerem 411518, nr NIP 951-212-93-80, nr Regon 140228200, z siedzibą w Warszawie przy ul. Elegijnej 35. Kupując na naszych aukcjach zezwalasz na wykorzystanie Twoich danych osobowych w celu realizacji zamówienia. Wszystkie ceny na naszych aukcjach podawane są w złotych polskich i zawierają podatek VAT (cena brutto). Cena podana przy każdym towarze jest wiążąca w chwili złożenia przez klienta zamówienia. Cena wyświetlana na aukcjach nie obejmuje opłaty za dostawę. Koszt dostawy zostanie doliczony do wartości zakupionego towaru. Zatem na ostateczny koszt zamówienia składają się cena towaru i cena przesyłki. Dostawa towaru odbywa się w wybrany przez klienta i określony w zamówieniu sposób. Dokładne koszty i sposoby dostawy i płatności podane są w opisie każdej aukcji.