MARYNISTYKA ŻEGLUGA OCEANICZNA HOTELARSTWO OKRĘTOW (6483475255)

zakończona
19,99 zł
sprzedaż zakończona

nie było ofert kupna

Koszty dostawy
  • Allegro Polecony InPost 3,94 zł
  • PACZKA W RUCHu 8,00 zł
  • List polecony ekonomiczny 8,50 zł
Zakupy powyżej 149 zł
  • lokalizacja: Kraków
  • czas wysyłki: 24 godziny
  • stan: używany


Wyślij e-mail - kliknij


Przewiń do spisu treści


WSTĘP
Działalność gospodarcza zakreślona przez pojęcie hotelarstwa okrętowego ma za główne swoje zadanie zapewnić załogom i pasażerom statków morskich domowe warunki bytu. Ranga tej działalności z punktu widzenia ekonomicznego jest w żegludze znaczna, gdyż przeznacza się na nią ponad 1007o kosztów utrzymania floty, co w roku 1972 łącznie z wydatkami na pasażerów wyniosło około 1 miliarda złotyjch.
Jeżeli zwrócimy uwagę na fakt, że każda złotówka tych kosztów uczestniczy w jakiś sposób w załatwieniu konkretnego problemu bytowego załogi (lub pasażerów), to zrozumiemy, że najistotniejsza jest rola i funkcja społeczna, jaką spełnia gospodarka hotelowa statków, mając na te cele wystarczające, choiciaż ograniczone siły i środki. Główna trudność tej działalności polega właśnie na tym, aby za pomocą tych określonych sił i środków uzyskać takie efekty w usługach, które maksymalnie zadowoliłyby załogi i pasażerów naszych statków.
Prowadzenie gospodarki hotelowej na statkach wymaga określonych umiejętności i należy się tego nauczyć tak samo, jak np. nawigacji lub eksploatacji handlowej statków. Potrzeba takiego szkolenia zarówno dla potrzeb statków, jak i służb administracyjnych, wystąpiła szczególnie dobitnie w łatach 1957—1963, tj. w okresie nadzwyiczaj bujnego rozwoju naszej floty handlowej * i rybołówstwa. W tym właśnie czasie powstał pierwszy zarys niniejszej książki. Ostateczna, obecna jej treść wzbogacona została o późniejsze obserwacje poczynione przez autora w trakcie prowadzonego szkolenia na specjalistycznych kursach intendentów i w szkołach.
Dzięki tym obserwacjom książka została tak opracowana, aby mogła spełniać rolę zarówno poradnika dla praktyków, jak również podręcznika dla uczniów i studentów przygotowujących się do zawodu ochmistrza. Przygotowanie takiej książki natrafiło jednak na wiele zasadniczych trudności, przede wszystkim ze względu na: brak jakichkolwiek teoretycznych
# Liczba statków w tym okresie podwoiła się, a ich tonaż wzrósł trzykrotnie.


imagur

Oprawa:
twarda
Format:
17x24
cm
Ilość stron:
314
str.
Nakład:
2750+250
egz.
Stan:

db Przytarcia i zadarcia okładki oraz wzdłuż grzbietu. Wyblakła plama u góry przedniej wyklejki i zmniejszająca się na stronach 1-43. Plama z boku bloku na dole, miejscami widoczna na dolnym prawym marginesie. Plama u góry stron 260-314 miejscami prawie niewidoczna, miejscami większa. 298-309 większa. Patrz ostatnie zdjęcia. Książka przeżyła atak kawy Bosmana, zatem przeszła już chrzest morski.

Tytuł, autor i wydawnictwo
Jan Kic
HOTELARSTWO OKRĘTOWE
WYDAWNICTWO MORSKIE
GDAŃSK 1975

Spis treści:
SPIS TREŚCI
WSTĘP
I. ISTOTA I GENEZA HOTELARSTWA OKRĘTOWEGO......
Hot­el, usługi hotelowe i hotelarstwo.........­..
Przedmiot i struktura hotelarstwa okrętowego........
S­pecyfika hotelarstwa okrętowego..........­..
Środowisko geograficzne hotelarstwa okrętowego......
2. GOSPODARKA POMIESZCZENIAMI HOTELOWYMI STATKU . . . .
Wiadomości ogólne o pomieszczeniach statku........
Chara­kterystyka pomieszczeń hotelowych statku (towarowego) .
Mikroklimat w pomieszczeniach hotelowych statku.......
Eksplo­atacja pomieszczeń hotelowych statku.........
3. GOSPODARKA INWENTARZOWO-MATERIA­ŁOWA W DZIALE HOTELOWYM ....................­v
Wyposażenie statku, jego podział, zadania i specyfika .
Zakres i struktura wyposażenia działu hotelowego . .....
Organizacja i technika gospodarki materiałowej w dziale hotelowym . Gospodarka opakowaniami działu hotelowego........
4­. GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA NA STATKACH........
Cel i zakres żywienia na statkach morskich.........
Ra­cje żywnościowe jako podstawa gospodarki żywnościowej . Organizacja d technika żywienia na statku
Odpowiedzialn­ość z tytułu gospodarki żywnościowej......
K­oszty wyżywienia załóg i pasażerów na statkach morskich .
Woda na statku..............­...
5. KANTYNA NA STATKU..........
Ist­ota i zadania kantyny na statku morskim . Organizacja i technika prowadzenia kantyn okrętowych Bond a kantyna na statku.........
6. ORGANIZACJA ZAOPATRZENIA OKRĘTOWEGO . . .
Pojęcie, zadania i przedmiot zaopatrzenia okrętowego . Współczesne metody organizacyjne zaopatrzenia statków Warunki umowy o dostawę shipchandlerską .
7
7
9
18
20
22 22 25 73 80
92 92 94 96 110
117 117 122 128 152 154 172
175 175 178 ,188
191 191 193 205
Ceny, cenniki, katalogi, oferty i shipchandlerskie zestawienia zakupów 212
Skrócona charakterystyka ważniejszych ośrodków shipchandlerskich . . 214
7. PRZEWÓZ PASAŻERÓW . . . . . . ......... 222
Warunki przewozu pasażerów morskich.......... 224
Elementy organizacji d techniki przewozów pasażerskich na statkach
towarowych.­................. 225
Opieka nad pasażerami w trakcie przewozu......... 226
8. WYBRANE ZAGADNIENIA ADMINISTRACJI OKRĘTOWEJ . . . . 231
Zadania i zakres administracji okrętowej.......... 231
Organizacja i technika administracji w dziale hotelowym . . . . ~ 234
Odprawy portowe . ........... 239
Wybrane zagadnienia gospodarki finansowej statku towarowego . . . 255
9, ORGANIZACJA PRACY W DZIALE HOTELOWYM STATKU . . . . 258
Załoga statku, jej zadania i struktura organizacyjna ...... 258
Zadania i główne elementy organizacji pracy w dziale hotelowym . . . 261
Czynniki ludzkie w organizacji pracy załogi.......... 263
Zasady racjonalnej organizacji pracy załogi hotelowej...... 275
Struktura organizacyjna hotelarstwa okrętowego w Polsce..... 289
LITERATURA...... . , . . . . . . . - . . 294
Załącznik 1. WSKAZÓWKI O PRZECHOWALNICTWIE WYBRANYCH TOWARÓW PROWIANTOWYCH 297 Załącznik 2. ZESTAWIENIE ZASADNICZYCH PRZEPISÓW DOTYCZĄCYCH GOSPODARKI HOTELOWEJ STATKU 311

Ilustracje:
posiada
Przejdź na górę strony

Strona o mnie

Moje aukcje (książki o zbliżonej tematyce. Kliknij.)

Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynikają z konieczności kompresji zdjęć. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy w opisie - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam.
jadsbfjbafhebbhabhab­k16x09x
wysyłka gratis
Wysyłka gratis
Aby otrzymać Wysyłkę Gratis, kup u Askeladden za co najmniej 149 zł.
metody płatności
  • PayU
  • Zwykły przelew bankowy
płatność z góry
maksymalnie w paczce
Allegro Polecony InPost 3,94 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 1
przybliżony czas realizacji: 4 dni
Allegro Paczkomaty InPost 8,60 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
Allegro Kurier InPost 12,18 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 1-2 dni
List polecony priorytetowy 11,00 zł
kolejna sztuka: 3,50 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 2 dni
List polecony ekonomiczny 8,50 zł
kolejna sztuka: 1,50 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 4 dni
PACZKA W RUCHu 8,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 1
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
płatność przy odbiorze
maksymalnie w paczce
Allegro Paczkomaty InPost 11,49 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 5
przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
Allegro Kurier InPost 15,68 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 5
przybliżony czas realizacji: 1-2 dni
Przesyłka pobraniowa / Paczka48 pobranie 19,50 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
Odbiór osobisty 0,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: -
przybliżony czas realizacji: 1 dzień
E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie 17,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
dodatkowe informacje
Zgadzam się na sprzedaż użytkownikom serwisów Aukro.cz oraz Aukro.ua

dane sprzedawcy

pozostałe informacje

Szanowni Państwo ! Dziękuję za zainteresowanie moimi książkami. Poświęcam wiele czasu na wykonanie zdjęć i szczegółowego opisu, aby mogli państwo "wirtualnie" przejrzeć książkę i spis treści. W razie jakichkolwiek pytań, propozycji, uwag itp. proszę o kontakt przez link "Pytanie do sprzedającego" Wszelkie dane dostępne są w mailu wysyłanym po zakończeniu aukcji. Zapraszam i dziękuję za udział w aukcjach !