Enzymatyczna modyfikacja składników żywności (6482546382)

zakończona
78,00 zł
sprzedaż zakończona

nie było ofert kupna

Koszty dostawy
  • PACZKA W RUCHu 6,50 zł
  • E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie 8,35 zł
  • List polecony ekonomiczny 10,00 zł
  • lokalizacja: Lublin
  • czas wysyłki: 24 godziny
  • stan: nowy
  • okładka: twarda
  • rok wydania (xxxx): 2005

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 0012 0000 0000 2594 3066

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 052 842

ksiegarnia@larix.lub­lin.pl
sklep@larix.lublin.p­l

Enzymatyczna modyfikacja składników żywności


Autor: Edward Kołakowski, Włodzimierz Bednarski, Stanisław Bielecki (red.)
Wydawca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
Rok wydania: 2005
Stron: 579
Format: 180 x 245 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 83-7317-031-6



Opis:

Preparaty enzymatyczne znajdują zastosowanie w niemal każdej gałęzi przemysłu, począwszy od produkcji żywności, farmaceutyków, chemikaliów, detergentów, do obróbki skór i tekstyliów, jak i w przemyśle papierniczym. Przemysł żywnościowy wraz z produkcją dodatków do żywności i pasz dla zwierząt jest głównym odbiorcą preparatów enzymatycznych. Wykorzystuje się w nim ponad 100 ze znanych enzymów, przy czym liczba ta każdego roku zwiększa się wraz ze spadkiem cen oferowanych preparatów enzymatycznych.
Upowszechnieniu procesów enzymatycznych w przemyśle spożywczym sprzyja postęp w otrzymywaniu biokatalizatorów immobilizowanych. Ich zastosowanie prowadzi do obniżenia kosztów procesu, redukuje lub eliminuje masę produktów ubocznych.
Do głównych korzyści stosowania enzymów w przemyśle żywnościowym należy zaliczyć:
  1. naturalne pochodzenie enzymów i związaną z tym ich nietoksyczność, a także brak bezpośrednich oddziaływań negatywnych na cechy organoleptyczne produktu,
  2. katalizowanie przeważnie tylko jednego typu reakcji, w odniesieniu do określonego substratu, co zabezpiecza żywność przed niepożądanymi przemianami ubocznymi,
  3. wyjątkowo wysoką aktywność katalityczną, przez co ich działanie jest tak szybkie, że stosunkowo małe ilości enzymu przekształcają ogromne ilości substratu,
  4. znacznie mniejszą energochłonność procesów enzymatycznych niż procesów chemicznych lub fizycznych,
  5. możliwość prowadzenia procesów w stosunkowo łagodnych warunkach temperatury i pH,
  6. łatwy dobór specyficzności enzymu do potrzeb procesu,
  7. łatwość inaktywacji enzymów po zakończeniu procesu, przez co ich usuwanie z żywności nie jest konieczne lub zachodzi samorzutnie podczas dalszych operacji przetwórczych.
Ze Wstępu

Spis treści:
I. ENZYMATYCZNA MODYFIKACJA BIAŁEK
  1. Enzymy i ich wykorzystanie w modyfikacji białek żywnościowych
  2. Modyfikacja ekstrudowanej mąki sojowej i sojowego koncentratu białkowego metodą enzymatyczne hydrolizy
  3. Wykorzystanie enzymatycznej modyfikacji białek w ekstruzji
  4. Strukturowanie żywności metodą łagodnej proteolizy i kierunkowego zamrażania
  5. Źródła, otrzymywanie i przydatność niektórych termostabilnych enzymów w przetwórstwie skrobi i mleka
  6. Wzbogacanie białek roślinnych w aminokwasy egzogenne
  7. Wydzielanie i zdolności przeciwutleniające peptydów hydrolizatów wybranych nasion roślin strączkowych
  8. Alergia pokarmowa - skuteczność obniżania antygenowych i alergennych właściwości białek mleka krowiego
  9. Strategia badania białek i bioaktywnych peptydów
II. ENZYMATYCZNA MODYFIKACJA LIPIDÓW
  1. Właściwości lipaz oraz ich zastosowanie
  2. Doskonalenie wybranych właściwości lipaz oraz ich zastosowanie w kontrolowanej modyfikacji lipidów
  3. Wykorzystanie lipaz do otrzymywania estrów sacharydów, ich charakterystyka i zastosowanie
  4. Enzymatyczna restrukturyzacja triacylogliceroli mieszanek tłuszczowych
  5. Otrzymywanie i charakterystyka izomerów kwasu linolowego ze sprzężonymi wiązaniami podwójnymi
  6. Biologiczna modyfikacja składu właściwości tłuszczów odpadowych
  7. Zastosowanie enzymów drobnoustrojów antarktycznych w biosyntezie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
III. ENZYMATYCZNA MODYFIKACJA WĘGLOWODANÓW
  1. Enzymy w modyfikacji węglowodanowych składników żywności
  2. Antarktyczna B-galaktozydaza - właściwości i wykorzystanie w hydrolizie laktozy
  3. Ksylanazy drobnoustrojowe - właściwości i zastosowanie w piekarnictwie
  4. Enzymatyczna synteza oligosacharydów
  5. Biokonwersja sacharozy i inuminy do prebiotycznych b-fruktooligosachary­dów
  6. Galaktozylowe pochodne polihydroksyalkoholi - synteza, struktura i właściwości biologiczne
  7. Zmiany właściwości prozdrowotnych nasion roślin strączkowych w procesie fermentacji przy udziale Rhizopus oligosporus
  8. Produkty enzymatycznej konwersji fitynianów jako składniki żywności funkcjonalnej
  9. Wytwarzanie naturalnie mętnego soku jabłkowego o wysokim potencjale przeciwutleniającym i stabilności
  10. Identyfikacja niskocząsteczkowych estrów kwasu ferulowego i sacharydów w piwie
  11. Enzymatyczne modyfikacje skrobi
  12. Właściwości hydrolizatów skrobiowych uzyskanych przy użyciu pullulanazy


    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu sklep@larix.lublin.pl
wysyłka gratis
metody płatności
  • PayU
  • Zwykły przelew bankowy
    • 85 1750 0012 0000 0000 2594 3066
płatność z góry
maksymalnie w paczce
Przesyłka kurierska 18,50 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 2 dni
List polecony priorytetowy 15,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 1
przybliżony czas realizacji: 2 dni
List polecony ekonomiczny 10,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 1
przybliżony czas realizacji: 4 dni
Paczka pocztowa priorytetowa 17,00 zł
kolejna sztuka: 4,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 2 dni
Paczka pocztowa ekonomiczna 15,50 zł
kolejna sztuka: 3,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 4 dni
Odbiór osobisty po przedpłacie 0,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: -
przybliżony czas realizacji: 1 dzień
E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie 8,35 zł
kolejna sztuka: 2,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
PACZKA W RUCHu 6,50 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 1
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
płatność przy odbiorze
maksymalnie w paczce
Przesyłka kurierska pobraniowa 18,50 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: 10
przybliżony czas realizacji: 2 dni
Przesyłka pobraniowa priorytetowa / Paczka24 pobranie 19,50 zł
kolejna sztuka: 3,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 2-3 dni
Przesyłka pobraniowa / Paczka48 pobranie 16,00 zł
kolejna sztuka: 2,00 zł
maksymalnie w paczce: 3
przybliżony czas realizacji: 3-4 dni
Odbiór osobisty 0,00 zł
kolejna sztuka: 0,00 zł
maksymalnie w paczce: -
przybliżony czas realizacji: 1 dzień
zwrot towaru w ramach odstąpienia od umowy
Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego"). Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedający może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu.
dodatkowe informacje
Wystawiam faktury VAT
Nie zgadzam się na sprzedaż użytkownikom serwisów Aukro.cz oraz Aukro.ua

dane sprzedawcy