Zgrzewarka do folii – kiedy się przyda?

Zgrzewarka do folii – kiedy się przyda?

Zgrzewarka do folii to wciąż mało popularne urządzenie w polskich domach. Tymczasem ma tak wiele zastosowań, że przydałaby się praktycznie każdemu. Tym bardziej, że nie jest to sprzęt drogi. Najtańszą zgrzewarkę do folii można kupić już za kilkadziesiąt złotych, a najbardziej zaawansowane modele to koszt rzędu 300-500 zł. Mowa oczywiście o wersjach domowych.

Z pewnością wiele osób nie myślało o tym, aby kiedykolwiek kupować zgrzewarkę do folii. Bo i po co? W pierwszej chwili można odnieść takie wrażenie. Ale po głębszym zastanowieniu okazuje się, że zgrzewarka do folii może mieć bardzo szerokie zastosowanie w każdym polskim domu.

Jak działa zgrzewarka do folii?

Domowe zgrzewarki do folii, bo o takich mowa, mają dzisiaj dużo szersze zastosowanie niż tylko zgrzewanie folii. Chociaż samo to daje spore możliwości, to jednak nie jest to jedyna funkcja większości dostępnych na rynku modeli. Wiele z nich potrafi także zassać całe powietrze znajdujące się wewnątrz woreczka foliowego i tym samym zamknąć żywność próżniowo. To niezwykle przydatna opcja, którą docenią przede wszystkim osoby, które lubią robić duże zakupy raz na tydzień lub nawet rzadziej. Dzięki zgrzewarce do folii stanie się to możliwe.

Co daje zamykanie próżniowe?

Trzeba pamiętać, że każde pożywienie poddawane jest zmianom chemicznym. Wpływ na to ma w dużej mierze powietrze. Wyeliminowanie go sprawia, że jedzenie ma znacznie dłuższą trwałość. Czas przechowywania przedłuża się wielokrotnie. Dla przykładu, większość świeżych warzyw wytrzymuje około 5 dni w lodówce. Jeśli zapakujemy je próżniowo, to są w stanie zachować swoją świeżość nawet do 20 dni.

Jeszcze lepiej wygląda sytuacja w przypadku mięsa przechowywanego w lodówce. O ile normalnie drób wytrzymuje raptem 2-3 dni, tak zamknięty próżniowo zachowa świeżość trzy razy dłużej. To samo tyczy się ryb, których termin przydatności wydłuża się z 3 do nawet 9 dni. Taka sama zasada działa w przypadku praktycznie każdego pożywienia. Mrożone mięso, które jest zamknięte próżniowo, zachowuje świeżość nawet przez 2 lata. To już 6 razy dłużej niż normalnie.

Na tym jednak zalety zamykania w woreczkach, a przede wszystkim próżniowo, się nie kończą. Tak zapakowane mięso, razem z przyprawami, będzie mieć dużo lepszy i bardziej wyraźny smak. Wszystkie przyprawy wejdą w samo wnętrze mięsa i sprawią, że ulubione potrawy staną się jeszcze smaczniejsze. Nie wspominając już o tym, że produkt może być marynowany dłużej, co znacznie zwiększy walory smakowe.

Dla kogo zgrzewarka do folii?

Kto w takim razie najbardziej skorzysta z możliwości próżniowej zgrzewarki do folii? Wiele osób. Do tej grupy można zaliczyć między innymi posiadaczy dużych rodzin, gdzie zakupy robi się raz w tygodniu i mają wystarczyć na cały tydzień. Foliowane jedzenie dłużej pozostanie świeże. Poza tym na zgrzewarkach skorzystają właściciele restauracji. Nie tylko przygotują smaczniejsze dania, ale też nie będą musieli mrozić mięsa czy warzyw. To także ma ogromny wpływ na walory smakowe. Zalety zgrzewarek foliowych docenią też wszyscy, którzy po prostu lubią gotować.

Wśród ciekawych modeli można znaleźć takie urządzenia, jak: Camry 4470 w cenie około 260 zł czy też Profi Cook PC-VK 1080, za którą trzeba zapłacić około 250 zł. Nieco tańszym wariantem jest Severin FS3604 w cenie mniej więcej 120-130 zł. Każdy z tych przykładów pozwala na pakowanie próżniowe.


podziel się

Karolina Marciniak

Karolina Marciniak

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Uwielbia skandynawski design, szczególnie przy aranżacji wnętrz. Podpowiada innym, jak za pomocą kilku dodatków sprawić, by mieszkanie stało się jaśniejsze i przytulniejsze. Pasjonatka fotografii modowej i podróżniczej. Marzy, by zwiedzić Islandię na rowerze.