Rozmaite kształty i formy owoców to wyzwanie dla niejednego ich miłośnika. Z pewnością wiele z nich, zwłaszcza tych egzotycznych, potrafi wprowadzić w konsternację. Jak to obrać? Jak to jeść? Jak wyciągnąć pestkę? Z pomocą przychodzą na szczęście producenci różnorakich akcesoriów, które pomogą nam poradzić sobie nie tylko z owocami tropikalnymi, ale nawet ze swojskimi jabłkami czy truskawkami.

Obierz i pokrój każdy owoc

Tradycyjna obieraczka kuchenna niestety nie sprosta wszystkim owocom, a i obieranie za pomocą noża może stać się prawdziwym utrapieniem w przypadku tych wyjątkowo gruboskórnych. Okazuje się, że do różnych ich rodzajów można dopasować przyrządy ułatwiające obieranie. Obieraki do cytrusów pozwolą na bezproblemowe zdjęcie skórki z pomarańczy, cytryny czy grejpfruta. Dostępne są m.in. przyrządy, które zdejmą skórkę tak, aby utworzyła dekoracyjną formę kwiatu – obrany w ten sposób owoc można postawić na stole. Do wyboru mamy także inny rodzaj obieraka, który wytnie skórkę w formie wąskich paseczków, nadających się do dekoracji czy też ciast. Noża-obieraczki odpowiedniego kształtu warto użyć nawet do obrania pomelo.

Większym niż cytrusy wyzwaniem może okazać się ananas. Owoc ten wymaga specjalnego potraktowania. Najlepiej sprawdzają się tu kompleksowe wykrawacze do ananasów. Przyrząd taki wkręcamy do jego wnętrza (po uprzednim odcięciu ananasowej „czuprynki”) i w ten sposób z łatwością usuwamy rdzeń, natomiast pozbawiony skórki miąższ kroimy w plastry.

Jeszcze inną formę mają przyrządy do obróbki awokado. Najlepiej zakupić urządzenie typu 3 w 1, które obierze owoc, wydobędzie z niego pestkę i pokroi awokado w plastry. Natomiast owoce, z których nie musimy wyjmować pestek, potrzebują prostszych narzędzi, ale dostosowanych do ich kształtów. Odpowiednie krajacze i wykrawacze przeznaczone są m.in. do bananów, arbuzów i melonów.

Truskawek co prawda nie trzeba obierać ze skórki i zwykle nie kroimy ich także w plastry, ale w przypadku tych niewielkich owoców podstawowym problemem są szypułki, które najczęściej usuwamy ręcznie, brudząc się przy tym i pozostawiając w środku rdzeń. Szczypce do wyjmowania szypułek okażą się zbawiennym rozwiązaniem, są bowiem proste w obsłudze i szybko usuwają szypułki, nie kalecząc przy tym owocu. Możemy je wykorzystać także do pomidorków koktajlowych.

Osobom, które obieranie owoców wolą w całości pozostawić urządzeniu, warto polecić obieraczki automatyczne (elektryczne).

Wyciągnij oporną pestkę

Wyjęcie pestki z niektórych owoców to twardy orzech do zgryzienia. Z pomocą spieszą na szczęście drążarki i drylownice. Oprócz przyrządu do ananasa mamy do wyboru rozmaite wysoce wyspecjalizowane akcesoria. Przykładowo drążarki do jabłek usuną gniazdo nasienne z owocu, ale może warto zastanowić się też nad krajalnicą, która nie tylko wydrąży pestki i łuski, ale również pokroi jabłko na równe cząsteczki. Podobną funkcję spełniają np. krajalnice do brzoskwiń czy mango, które różnią się kształtem i wielkością otworu na pestkę. Jeśli chodzi o małe owoce z twardymi pestkami, takie jak wiśnie, czereśnie czy śliwki, na pewno z chęcią użyjemy dobrej drylownicy.

Niech owoc będzie piękny

Dekoracyjne krojenie i zdobienie owoców również nie musi być skomplikowane. Za pomocą wykrawacza do melona łatwo przygotujemy owoc do podania gościom, usuwając pestki i krojąc go na małe porcje. Innego rodzaju wykrawacze służą do formowania kulek z miąższu nawet twardych owoców (przyrząd ma okrągłą główkę z ostrymi ząbkami) bądź też wycinania z nich rozmaitych kształtów (te akcesoria z kolei posiadają wymienne końcówki o różnych kształtach). Inne krajacze dekoracyjne pomogą nam przybrać owoce falistym wzorem, a nawet nieco je wyrzeźbić.

Przechowywanie owoców

Przechowywanie owoców, zwłaszcza tych już przekrojonych, może nastręczać nie mniej problemów niż ich obieranie czy drążenie. Dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniczki. Do najpopularniejszych należy pojemnik do przechowywania połówki cytryny, który nie dopuści, aby przepołowiony owoc wysechł, nasiąknął innymi zapachami czy żeby dobrały się do niego muszki owocówki. Podobną funkcję pełni też chociażby pojemnik do przechowywania połówki awokado.

Swoje specjalistyczne naczynia mają także banany. Nawet nieobrany banan jest bowiem wrażliwy i podatny na przygniecenia, które następnie pozostawią na owocu brązowe plamy. Osłona na banana przyda się zwłaszcza tym, którzy lubią konsumować je w pracy czy w szkole. Natomiast pojemniki do przechowywania i przenoszenia kiwi są na tyle sprytnie zaprojektowane, abyśmy mogli nie tylko bezpiecznie przetransportować ten miękki owoc, ale również w dowolnym momencie go obrać i zjeść (pojemnik wyposażony jest w zestaw sztućców do kiwi).

A dla tych, którzy uwielbiają owoce cytrusowe, ale niekoniecznie przepadają za sokiem tryskającym do oczu, przygotowano nawet łyżeczki o ergonomicznym kształcie i ząbkowanej krawędzi.

Po zaopatrzeniu się w kilka prostych i pomysłowych akcesoriów, żaden owoc nie sprawi nam już problemu.