Maszynka do mielenia – 10 porad, jaką wybrać

Maszynka do mielenia – 10 porad, jaką wybrać

Maszynka do mielenia mięsa to bardzo przydatne urządzenie, które warto mieć w kuchni. Oczywiście można kupić mięso mielone w sklepie, lecz jego jakość pozostawia wiele życzenia. Jeszcze kilka lat temu, elektryczne maszynki do mielenia mięsa były urządzeniami mało skomplikowanymi. Obecnie są to zaawansowane sprzęty wielofunkcyjne – które nie tylko mielą mięso, ale również kawę, wyciskają sok, czy szatkują warzywa. Jaka maszynka najlepiej się sprawdzi i na co zwrócić uwagę podczas zakupu, dowiecie się z artykułu.

Wydajność i moc urządzenia

W kwestii mocy nie powinniśmy się rozwodzić. Zasada jest prosta – im większa moc, tym wydajność maszynki będzie większa. Urządzenia o niskiej mocy szybciej się przegrzewają, co może doprowadzić do uszkodzenia silnika. Moc dostępnych maszynek na rynku waha się od 250 W do 1000 W. Modele o niskiej mocy, są dość tanie i nadają się do mielenia miękkiego mięsa. Najlepiej wybrać urządzenie o mocy 450 W, które doskonale sobie poradzi również z twardymi mięsami. Takim modelem standardowym o mocy 450 W jest Bosch MFW1501. Wydajność tego urządzenia powinna wystarczyć dla użytkownika domowego. Model firmy Bosch w ciągu jednej minuty przerobi ok. kilograma mięsa.Na rynku są również dostępne urządzenia o bardzo dużej mocy i wydajności, „wilki” – przeznaczone dla małej i średniej gastronomii.

Jakie sitka powinna mieć maszynka do mielenia mięsa

Mało osób zwraca uwagę na rodzaj i jakość sit. To duży błąd, ponieważ wpływają one na efektywność działania urządzenia. Zamontowane są na końcu otworu wylotowego komory mielenia. Mięso lub inne produkty znajdujące się w komorze z dość dużą siłą są przepychane przez sitko za pomocą ślimaka. Większość modeli w zestawie posiada 2 sitka o średnicy otworów – ok. 3 mm i 7 mm. Niektóre modele, jak Zelmer 887.84 / ZMM1084S w zestawie ma 3 rodzaje sit.

Maszynka z funkcją revers

Niektóre urządzenia posiadają bieg wsteczny, funkcję zwaną revers. Działanie jej polega na tym, że ślimak kręci się w drugą stronę, powodując cofanie mielonego produktu. Dzięki tej opcji z komory możemy usunąć, np. kostkę lub chrząstkę, która blokuje i utrudnia mielenie. Bieg wsteczny można również wykorzystać dla dokładniejszego zmielenia produktów.

Maszynka z plastikową, czy metalową obudową?

Większość modeli dostępnych na rynku posiada obudowę plastikową, która zmniejsza ciężar maszynki. Jest dość trwała i wytrzymała, jednak mało odporna na uszkodzenia mechaniczne, które wiążą się z zakupem nowego urządzenia. Maszynki z metalową obudową, to dość ekskluzywne modele. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, lecz niestety cięższe od modeli z plastikową obudową.

Jaką komorę powinna mieć maszynka?

Większość urządzeń posiada komorę metalową, ale również są dostępne modele z plastikową. Maszynki z komorą metalową lepiej się sprawdzają w użytkowaniu. Metalowe elementy zapewniają odpowiednią jakość i są łatwe w utrzymaniu czystości. Plastikowe niestety tego nie gwarantują, a w styczności z produktami mogą ulec przebarwieniu. Tego typu zabrudzenia są trudne do usunięcia.

Ile powinna mieć stopni prędkości maszynka do mielenia

Standardowe modele posiadają 3 stopnie prędkości. Taka ilość biegów jest dość wystarczająca dla urządzenia domowego użytku. Prędkość zmieniamy za pomocą przycisku, który znajduje się na obudowie.

Przystawki do maszynek

Maszynki do mielenia to urządzenia wielofunkcyjne, do których możemy podłączyć różne przystawki. Pozwalają one na rozszerzenie funkcjonalności urządzenia.Popularne przystawki do maszynek, to:

  • Szatkownica – przystawkę nakłada się na korpus maszynki zamiast komory mielenia. Metalowe bębny znajdujące się wewnątrz szatkownicy obracają się, tnąc produkty, które – w zależności od rodzaju bębna – możemy szatkować na wiórki, plastry bądź miazgę.
  • Młynek do kawy – to bardzo ciekawa przystawka, przeznaczona dla miłośników kawy. Montaż jest podobny jak w przypadku szatkownicy.
  • Cytrusiarka lub wyciskarka owoców – bardzo przydatna przystawka, która pozwoli przygotować nasze ulubione soki. Przystawka jest troszkę skomplikowana i nie do każdego modelu można ją podłączyć.

Design maszynki do mielenia

Oprócz parametrów ważny jest również wygląd urządzenia. Od wielu lat dużą popularnością się cieszą kolory stalowe. Są one eleganckie i doskonale wtapiają się w tło pozostałego sprzętu AGD. Wielu producentów maszynek do mielenia swoje modele układa w linie kolorystyczne. Nietypowe kolory urządzeń, modne w sezonie, za kilka lat przeminą, natomiast typowa klasyka – czyli biel – zawsze pozostanie.


podziel się