Około 6. miesiąca życia (w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym nieco wcześniej) powinniśmy zacząć wprowadzać do codziennego jadłospisu dziecka inne rodzaje pożywienia niż mleko. Wielu rodziców zastanawia się wtedy, co wybrać – gotowe dania ze słoiczków czy domowe posiłki. Niektórzy uważają, że dla malucha najlepsze jest jedzenie samodzielnie przygotowywane w domu, inni stawiają na gotowe posiłki, argumentując, że te tworzone są z dobranych przez dietetyków i specjalnie wyselekcjonowanych składników, a także przechodzą skrupulatny system kontroli, co jest gwarancją ich najwyższej jakości.

Wiodącymi producentami żywności dla niemowląt są marki: Gerber, Bobovita oraz HiPP. Należąca do grupy Nestlé marka Gerber oferuje posiłki w słoikach (zupki, obiadki, desery oraz paróweczki), a także soki. Bogatą ofertę dań dla dzieci ma Bobovita. Pod marką tej firmy znajdziemy m.in. obiadki, zupki, deserki, musy oraz kaszki. Założona w latach 30. XX wieku firma Georga Hippa wyróżnia się z kolei przede wszystkim tym, iż oferuje potrawy oznaczone symbolem BIO. Dzięki temu mamy pewność, że dany produkt jest najwyższej jakości.

Co warto wiedzieć o gotowych posiłkach dla niemowląt? Czy rzeczywiście są zdrowe? Czym się kierować w ich wyborze? W jaki sposób je przechowywać? Przedstawiamy kilka praktycznych informacji, które mamy nadzieję, rozwieją wasze wątpliwości.

Dlaczego warto kupować dania w słoiczkach?


  1. Są wygodne i poręczne – możemy z nich skorzystać w podróży, podczas długiego spaceru lub po prostu, gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie posiłku dla dziecka. Wystarczy otworzyć słoiczek, ewentualnie go podgrzać i już można karmić malucha.
  2. Nie zawierają konserwantów – wbrew powszechnym opiniom, gotowe posiłki dla niemowląt nie zawierają konserwantów czy sztucznych barwników. Długi okres przydatności do spożycia zawdzięczają technologii ich przygotowywania. Słoiczkowe dania poddawane są obróbce termicznej. Sterylizowane w wysokiej temperaturze zachowują trwałość przez długi okres.
  3. Nie zawierają soli ani cukrów – kupując gotowe danie w słoiczku, mamy pewność, że do jego przygotowania nie użyto wzmacniaczy smaku, soli ani cukrów. Niemowlęta nie mają jeszcze do końca wykształconych kubków smakowych. Ponadto dopóki nie podamy im posiłku zawierającego sól czy cukier, nie będą znały ich smaku. Dlatego – mimo że nam dorosłym wydaje się, że posiłki ze słoiczka są mdłe i pozbawione wyrazu – warto przyzwyczajać malucha do neutralnych w smaku potraw. 
  4. Są poddawane rygorystycznym testom – dania dla niemowląt to tzw. produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Muszą one spełniać rygorystyczne normy. Wszystkie surowce, z których powstają posiłki, pochodzą ze sprawdzonych, ekologicznych upraw, a eksperci badają, czy nie zawierają one metali ciężkich, pestycydów, hormonów i innych szkodliwych substancji. Kontrolowany jest także sposób oraz warunki produkcji. Przede wszystkim kwestia higieny.
  5. Są odpowiednio zbilansowane żywieniowo – dania komponowane są przez dietetyków, a każdy słoiczek posiada etykietę, na której znajdziemy dokładny skład potrawy. Dzięki temu wiemy, co i w jakich ilościach dziecko zjadło (ile białka, tłuszczu, witamin, kalorii). 
  6. Mają odpowiednią dla wieku dziecka ilość, konsystencję oraz stopień rozdrobnienia pokarmu – porcje są dostosowane do potrzeb niemowlęcia, a składniki odpowiednio miksowane, dzięki czemu mamy pewność, że niemowlę się nie zakrztusi.

Jaki słoiczek będzie najlepszy dla twojego dziecka?

Rozszerzanie diety należy rozpocząć od słoiczków jednoskładnikowych. Pediatrzy najczęściej zalecają, aby pierwszym bezmlecznym posiłkiem była marchewka lub jabłuszko. Możesz kupić np. Pierwszą marchewkę HiPP BIO lub Moją pierwszą łyżeczkę jabłuszka marki Gerber. Nowe posiłki należy wprowadzać stopniowo. W pierwszym dniu możesz podać dziecku 2–3 łyżeczki, a następnie z każdym dniem zwiększać ich ilość. Warto także obserwować dziecko, aby zawczasu wyłapać ewentualne objawy alergii pokarmowej.

Jeśli twój maluch dobrze toleruje nowe smaki, a ty nie zauważyłaś żadnych niepokojących oznak, możesz bez obaw rozpocząć podawanie kolejnych warzyw, np. Marchewkę z ziemniaczkami Bobovity. Wybierając słoiczek, zawsze zwracaj uwagę na zamieszczoną na etykiecie informację odnośnie wieku dziecka, dla którego dany produkt jest przeznaczony. Przykładowo napis „Po 4 miesiącu” oznacza, że produkt jest przeznaczony dla niemowląt, które ukończyły 4 miesiące życia.

Jeśli twoje dziecko przyzwyczaiło się do warzyw, możesz rozpocząć podawanie dań z mięsem, np. Puree z marchewki i ziemniaczków z jagnięciną HiPP BIO, Cielęcinkę z marchewką i dynią Gerber lub Warzywa z aromatycznym indykiem Bobovity. Kupując słoiczek, dopasuj porcje do potrzeb i apetytu twojego dziecka. Wielkość porcji dla najmłodszych (po 4. miesiącu życia) to najczęściej 125 g, powyżej 6. miesiąca – 190–220 g, a po 12. miesiącu – 250 g. Nie oznacza to jednak, że dziecko, które skończyło 6. miesięcy musi zjeść aż 190 g, aby się najeść.

Do wieku dziecka dopasowany jest nie tylko skład, ale także stopień rozdrobnienia pokarmu. Pamiętajmy jednak, że maluchy w różnym tempie uczą się żuć i gryźć, co w znacznym stopniu związane jest z procesem wyrzynania się zębów. Dlatego nie zmuszajmy dziecka, aby zjadło posiłek ze słoiczka, tylko dlatego że napisane jest na nim „Po 8. miesiącu”. Papki zamieniajmy na rozdrobnione pokarmy stopniowo, aby nie zniechęcić malucha. Większość rodziców, kupując gotowe dania, stara się dobierać je w taki sposób, aby dieta malucha była jak najbardziej urozmaicona. Asortyment w sklepach jest obecnie tak duży, a do tego wciąż pojawiają się nowe potrawy, że bez problemu wybierzemy inne danie na każdy dzień. Jednak wybierając posiłki dla dziecka, warto kierować się także jego gustem. W końcu nie wszystkie składniki muszą mu smakować, a nic mu się nie stanie, jeśli trzy dni pod rząd zje ulubionego indyka w pomidorach czy ziemniaczki z kurczakiem i kabaczkiem.

Przechowywanie gotowych dań dla niemowląt

Po zakupie słoiczki mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Trzeba je jedynie chronić przed światłem, bo inaczej mogą stracić sporo witaminy C. Nic im się także nie stanie, gdy będą latem podróżowały przez kilka godzin w rozgrzanym bagażniku samochodu. Dopiero po otwarciu należy trzymać je w lodówce, nie dłużej jednak niż 48 godzin.

Sposób przygotowywania dań w słoiczkach

Otwierając nowy słoiczek, koniecznie zwróć uwagę na jego wieczko. Powinno być lekko wklęsłe i nie może uginać się pod naciskiem. Dodatkowo przy pierwszym otwarciu słychać charakterystyczne kliknięcie. Tylko wtedy mamy pewność, że produkt jest bezpieczny i zachował wszystkie swoje walory.

Nie zaleca się podawania posiłku bezpośrednio ze słoiczka, chyba że mamy pewność, że maluch wszystko zje i nie będzie konieczne przechowywanie resztek jedzenia na później. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że razem ze śliną przedostaną się do niego bakterie, które psują danie.

Najlepiej jednak przełożyć odpowiednią porcję do miseczki. Dania w słoiczkach powinniśmy podgrzewać w kąpieli wodnej. W większym naczyniu zagotowujemy wodę, następnie odstawiamy ją z kuchenki i na kilka minut wkładamy do niej miseczkę z pokarmem. Możemy także skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Każdorazowo pamiętajmy jednak o tym, aby przed podaniem niemowlęciu dokładnie wymieszać i sprawdzić temperaturę posiłku.

Przykładowe obiadki i desery dla niemowląt

Po 4 miesiącu życia.
Po 5 miesiącu życia.
Po 6 miesiącu życia.
Po 8 miesiącu życia.
Po 12 miesiącu życia.